Szukaj
Close this search box.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Szybkie, smaczne ciasto z żurawiną . Robiłam przedświąteczną próbę i tak szybko zniknęło, że teraz zrobię z podwójnej porcji 🙂 Wilgotne, z posmakiem pomarańczy, wykończone lukrem królewskim. 

Ciasto z pomarańczową zurawiną

Składniki
  

CIASTO:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • Skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej

LUKIER:

  • 1 białko kurze
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Instrukcje
 

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować małą keksówkę 9x28cm. Pomarańczę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
  • W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odłożyć na bok.
  • W drugiej misce wymieszać cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodać jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy. Wymieszać do połączenia składników.
  • Mokre składniki dodać do suchych i mieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
  • Gotowe ciasto przelać do keksówki. Ciasto piec około 70 minut lun do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić je w formie na 15 minut, a później je wyjąć i studzić już na kratce.
  • Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

 

P1012167.JPG

źródło inspiracji
http://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/ciasto-pomaranczowe-z-zurawina/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube