Szybkie, smaczne ciasto z żurawiną . Robiłam przedświąteczną próbę i tak szybko zniknęło, że teraz zrobię z podwójnej porcji 🙂 Wilgotne, z posmakiem pomarańczy, wykończone lukrem królewskim.
Ciasto z pomarańczową zurawiną
Składniki
CIASTO:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mleka
- Skórka starta z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
LUKIER:
- 1 białko kurze
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Instrukcje
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować małą keksówkę 9x28cm. Pomarańczę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
- W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odłożyć na bok.
- W drugiej misce wymieszać cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodać jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy. Wymieszać do połączenia składników.
- Mokre składniki dodać do suchych i mieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
- Gotowe ciasto przelać do keksówki. Ciasto piec około 70 minut lun do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić je w formie na 15 minut, a później je wyjąć i studzić już na kratce.
- Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
źródło inspiracji
http://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/ciasto-pomaranczowe-z-zurawina/