Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem
No panie, to ciasta wymiata. Cud, miód i orzeszki. Jedno z lepsiejszych jakie Konefka ostatnio zrobiła. „Jak mówię, to mówię, a jak mówię, to wiem” – cytat z filmu kogel mogel. Pistacjowy, wilgotny spodzik posmarowany kremem pistacjowym. Do tego świeże truskawki i delikatny mus truskawkowy. Ciasto idealne i można się popisać przed gośćmi.
Nie jest jakoś specjalnie trudne. Potrzeba tylko wypasionej foremki. Jak nie macie, nie szkodzi. Możecie zrobić w tortownicy i też będzie pyszny. W tej foremce, Konefka robiła pierwszy raz i troszku coś jej nie wyszło i są drobne niedopracowania, ale to się wytnie. Poprawi się przy kolejnej okazji.
Najważniejsze, ze jest mega smak i ciasto uzależnia. Koniecznie zróbcie na weekend. Schowajcie sobie przezornie ze dwa kawałki, bo jak Wasz Króliś (doświadczalny) się dopadnie to wyżre nawet okruszki i nie zdążycie spróbować

Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem
Ingredients
Na pistacjowy spód
- Tortownica ok 18 cm
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 70 g masła
- 90 g cukru
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 60 g mielonych pistacji
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml mleka
Na mus truskawkowy
- 1000 g świeżych truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1 cytryna sok
- 300 ml śmietany kremówki
- 11 listków żelatyny ok 18 g żelatyny w proszku
dodatkowo
- 3 łyżki kremu pistacjowego
- 3 duże truskawki przekrojone na pół
Instructions
Na pistacjowy spód
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do całkowitego połączenia się składników (ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do utartych składników dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodać zmielone pistacje oraz mleko. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Do tortownicy o średnicy 18 cm przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Na truskawkowy mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Sprawdzić słodkość. W razie konieczności dodać więcej cukru Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Na ciasto
- Foremka Dinara Kasko pearl mold
- Mus wylać do 3/4 wysokości foremki.
- Pistacjowy spód posmarować kremem pistacjowym i na wierzchu ułożyć truskawki, upewniając się, że się przykleiły do kremu. Tak przygotowane ciasto położyć na musie, tak, żeby truskawki się w nim zatopiły. W razie konieczności luki wypełnić musem truskawkowym. Wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyciągnąć z foremki zanurzając foremkę wpierw w ciepłej wodzie, żeby łatwiej odeszło od foremki





Podrzucam przepis na inne, obłedne ciasto z truskawkami https://kroolinaria.pl/truskawkowa-kostka/


