Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem

Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem
No panie, to ciasta wymiata. Cud, miód i orzeszki. Jedno z lepsiejszych jakie Konefka ostatnio zrobiła. „Jak mówię, to mówię, a jak mówię, to wiem” – cytat z filmu kogel mogel. Pistacjowy, wilgotny spodzik posmarowany kremem pistacjowym. Do tego świeże truskawki i delikatny mus truskawkowy. Ciasto idealne i można się popisać przed gośćmi.
Nie jest jakoś specjalnie trudne. Potrzeba tylko wypasionej foremki. Jak nie macie, nie szkodzi. Możecie zrobić w tortownicy i też będzie pyszny. W tej foremce, Konefka robiła pierwszy raz i troszku coś jej nie wyszło i są drobne niedopracowania, ale to się wytnie. Poprawi się przy kolejnej okazji.
Najważniejsze, ze jest mega smak i ciasto uzależnia. Koniecznie zróbcie na weekend. Schowajcie sobie przezornie ze dwa kawałki, bo jak Wasz Króliś (doświadczalny) się dopadnie to wyżre nawet okruszki i nie zdążycie spróbować

Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na pistacjowy spód

  • Tortownica ok 18 cm
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 70 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych pistacji
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka

Na mus truskawkowy

  • 1000 g świeżych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cytryna sok
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 11 listków żelatyny ok 18 g żelatyny w proszku

dodatkowo

  • 3 łyżki kremu pistacjowego
  • 3 duże truskawki przekrojone na pół

Instructions
 

Na pistacjowy spód

  • W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do całkowitego połączenia się składników (ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy).  Bezpośrednio do utartych składników dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodać zmielone pistacje oraz mleko. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Do tortownicy o średnicy 18 cm przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Na truskawkowy mus

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę  i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Sprawdzić słodkość. W razie konieczności dodać więcej cukru  Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Na ciasto

  • Foremka Dinara Kasko pearl mold
  • Mus wylać do 3/4 wysokości foremki.
  • Pistacjowy spód posmarować kremem pistacjowym i na wierzchu ułożyć truskawki, upewniając się, że się przykleiły do kremu. Tak przygotowane ciasto położyć na musie, tak, żeby truskawki się w nim zatopiły. W razie konieczności luki wypełnić musem truskawkowym. Wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyciągnąć z foremki zanurzając foremkę wpierw w ciepłej wodzie, żeby łatwiej odeszło od foremki
Keyword krem pistacjowy, mus truskawkowy, pistacje, truskawki
Torcik pistacjowy
Ciasto pistacjowe z truskawkami
Ciasto pistacjowe z truskawkowym musem
Ciasto z kremem pistacjowym  truskawkowym musem
Ciasto pistacjowe z musem z truskawek

Podrzucam przepis na inne, obłedne ciasto z truskawkami https://kroolinaria.pl/truskawkowa-kostka/

Foremka do ciiasta zpistacjowego z musem
Spód pistacjowy z kremem i truskawkami
Foremka z truskawkowym musem

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube