Króliś (doświadczalny) poleca: truskawkową kostkę
Truskawkowe pole rośnie wokół mnie
W truskawkowym polu jak owocek tkwię…
…Truskawkowe o ogrodzie miewam sny
W truskawkowym stanie jest najlepiej mi
No dobra, dobra…tam było o marchewce, ale jak Konefka zrobiła to ciasto to jakoś ta zmodyfikowana wersja się do Konefki przyczepiła i łaziła za nią cały dzień
Może dlatego, że to ciasto jest tak megaśnie truskawkowe. To zdecydowanie pierwsza dziesiątka ulubionych ciast Królisia (doświadczalnego)
Tu nawet były ochy i achy, bo lekkie, bo nie aż taki słodki ulepek jak czasem Konefko robisz. Achy bo lekko kwaskowe i fajny ten biszkopcik, wiesz nasączony cytrynowym likierem limoncello. No fajne ciasto Konefko…mamrotał Króliś, tylko pachnie malizną.
Zdecydowanie ciasto na kolejną dokładkę. Taka rekomendacja Królisia, to jak wygrać milion w totolotka. Konefka aż musiała początkowo polecieć po termometr, z obawy czy aby Króliś (nie majaczy) w gorączce.
Ciasto idealne i ten likier cytrynowy też tam robi świetną robotę. Zdecydowanie lecieć do sklepu po składniki i robić.
Truskawkowa kostka
Ingredients
Na ciasto
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 250 ml kwasnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 3/4 szkl likieru limoncello
- 1/4 szkl przegotowanej wody
Na truskawkowy mus
- 1000 g truskawek pokrojonych w kostkę
- 1/2 szkl cukru
- 600 ml śmietany kremówki
- 15 listków żelatyny
- 700 gr świeżych truskawek pokrojonych w grubszą kostkę
- sok z 1 cytyny
Instructions
Na ciasto
- W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia
- Do formy o wymiarach 24cm/32cm, wylać ciasto. Piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Na truskawkowy mus
- Truskawki miksować blenderem razem z sokiem z cytryny na puree. Przełożyć do garnka, dodać cukier i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do ciepłego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do puree z truskawki dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Sprobowac i w razie konieczności dodać cukier. Warstwę musu połączyć z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.Po wystudzeniu ściąć wierzch i nasączyć limoncello wymieszanym z wodą




Strawberry mousse cake
For cake
- 3 eggs
- 1 cup of sugar (250 g)
- 250 ml sour cream
- 125 ml of oil
- 500 grams plain flour
- 2 teaspoons of baking powder
For a strawberry mousse
- 1000 g strawberries diced
- 1/2 glass of sugar
- 600 ml of double cream
- 15 leaves of gelatin
- 700 gr of fresh strawberries cut into a thicker cube
- juice from 1 lemon
For cake
- Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts.
- Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm/32 cm .. Bake for about 45 min in the oven preheated to 180 C
- When cooled, cut the top of the cake to make a flat surface. Pour over limoncello mixed with water to soak well
- For a strawberry mousse
- Blend strawberry with a blender together with lemon juice to puree. Put into a pot, add sugar and stir while cooking until the sugar dissolves.
- The necessary amount of gelatin in the sheets soak in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze out.
Place gelatin in a small container and dissolve.
- Add warm gelatine to warm puree, mix thoroughly, cool (but not allow to set).
- Put the double cream and whip in a mixer bowl. Add a few tablespoons of cream to the pineapple puree, to loosen its structure. Add the remaining whipped cream and gently but thoroughly mix. Try and add sugar if necessary. Add diced strawberries and combine. Pour the layer of mousse into the cake. Set aside for a few hours in the fridge, preferably overnight. Garnish as you like