Szukaj
Close this search box.

Ciasto musowe, wiśniowe z jadalnym zamszem

Ja podzieliłam etapy przygotowania ciasta na kilka dni, bo pracuję po 11 godzin i fizycznie nie mam mozliwości zrobić ciasta szybciej. Wy natomiast jeśli macie czas, możecie ciasto przygotować w dwa dni. Krem namelaka po zrobieniu potrzebuje być w lodówce 12 godzin, więc drugą część przygotowania tego kremu musicie odłożyć na drugi dzień (No chyba, że zrobicie go o 6 rano i drugi etap zrobicie wieczorem) Wszystko zależy od Waszych mozliwości czasowych i miejsca w lodówce, żeby wstawić kremy. Nadal jednak, żeby zazamszować ciasto potrzebujecie je zmrozić, więc nie wiem czy jest szansa wyrobić się w jeden dzień. Po przeczytaniu przepisu i opisów, sami zdecydujcie jak podzielić etapy pracy, żeby dla Was miało to ręce i nogi

Etapy przygotowania ciasta
1 DZIEŃ
1.Upiec czekoladowe ciasto
2.Zrobić czekoladową chrupkę
3.Zrobić wiśniowe puree
4.Zrobić białą namelakę część 1
5.Zrobić wiśniową namelkę część 1
2 DZIEŃ
1Zrobić wiśniową żelkę
2.Zrobić białą namelkę część 2
3.Złożyć środek ciasta w kwadratowym rancie o bokach 15cm/15 cm : ciasto czekoladowe, na to krem, w krem wciśnięta chrupka, na to wylać żelkę. Wstawić do stężenia do lodówki na ok 1 godzinę i do zamrażarki też na 1 godzinę.
4.Zrobić wiśniowy mus.
5.Złożyć ciasto w foremce dinara kasko. Krem wylać do 3/4 wysokości foremki Dinary Kasko Cherry. W środek włożyć wcześniej przygotowany blat z ciasta, żelki, chrupki i białej namelaki
6.Wstawić do lodówki do stężenia następnie wstawić do zamrażarki na przynajmniej 12 godzin
3 DZIEŃ
1.Zrobić zamsz i pomalować nim ciasto. Wstawić do lodówki do rozmrożenia

              Ciasto musowe, wiśniowe z jadalnym zamszem

              Ciasto musowe, wiśniowe z jadalnym zamszem

              Czas przygotowania 4 godziny
              20 godziny
              Łączny czas 1 dzień
              Rodzaj Dessert
              Kuchnia international
              Porcje 12

              Składniki
                

              1 DZIEŃ

              Na ciasto czekoladowe

              • 65 g kakao + 180 ml gorącej wody
              • 170 g masła
              • 260 g drobnego cukru do wypieków
              • 3 duże jajka
              • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
              • 260 g mąki pszennej tortowej
              • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
              • pół łyżeczki proszku do pieczenia
              • 170 g kwaśnej śmietany 18%

              Na chrupkę czekoladową z orzechami, o śr 15 cm, grubość ok 5 mm:

              • 55 g mlecznej czekolady
              • 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
              • 35 g herbatników lotus biscoff drobno pokruszonych
              • 20 g oleju rzepakowego

              Na krem namelaka

              • 75 g/ml mleka – 1 5%
              • 4 g glukozy w płynie syrop glukozowy
              • 1.5 listka żelatyny dr oteker lub 4 g żelatyny w proszku Dr. Oetker + 1 łyżka zimnej wody
              • 135-140 g białej czekolady drobno posiekanej (użyłam czek. Lindt)
              • 160 g/ml śmietanki kremówki 30% schłodzonej

              Na wiśniowe puree

              • 1300 g mrożonych wiśni bez pestek
              • 80 g cukru
              • 2 łyżeczki soku z cytryny do smaku

              Na wiśniową namelkę

              • 225 ml mleka półtłustego
              • 300 g białej czekolady
              • 900 g wiśniowego puree
              • 9 g glukozy w płynie
              • 225 ml słodkiej smietanki 30 %
              • 10 listków żelatyny dr Oteker lub 30 g żelatyny w proszku
              • cukier opcjonalnie do indywidualnego smaku
              • wiśniowe puree miało dodawany cukier, ale ja jak już wymieszam wszystkie składniki, sprawdzam zawsze smak i ewentualnie dodaję cukru w zależności od własnych preferencji. Z tego powodu nie dodaję ile dokładnie zużyłam cukru, bo każdy lubi innaczej słodkie

              2 DZIEŃ

              Na wiśniową żelkę

              • 300 ml wiśniowego puree
              • 3 listki żelatyny dr Oteker lub 9g żelatyny w proszku
              • cukier opcjonalnie do indywidualnego smaku
              • wiśniowe puree miało dodawany cukier, ale ja jak już wymieszam wszystkie składniki, sprawdzam zawsze smak i ewentualnie dodaję cukru w zależności od własnych preferencji. Z tego powodu nie dodaję ile dokładnie zużyłam cukru, bo każdy lubi innaczej słodkie

              3 DZIEŃ

              Na zamsz jadalny

              • 60 g białej czekolady callebaut
              • 60 g masła kakowego
              • barwnik kolor jaki uważacie u mnie był to czerwony zmieszany z fioletowym firmy latarte. To są barwniki w proszku rozpuszczalne w tłuszczach to jest bardzo ważne, żeby były właśnie takie
              • Do zamszu potrzebujecie też
              • * pistolet do psikania ciasta
              • * termometr do mierzenia temperatury mieszanki zamszowej
              • * obrotowy talerz żeby móc obracać ciasto podczas malowania
              • * pudełko w którym umieścicie całość żeby nie zamalować przy okazji całej kuchni no chyba że marzy się Wam, wystrój wnętrz, to śmiało 😉
              • *blender ręczny
              • *sitko
              • *jednorazowy plastikowy kubek

              Instrukcje
               

              1 DZIEŃ

                Na ciasto czekoladowe

                • Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużej miseczce połączyć kakao z gorącą wodą (żeby pozbyć się grudek kakao można przelać przez sitko) i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
                • W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę maślaną. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia składników. Następnie dodać kwaśną śmietanę i utrzeć. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać rozrobione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników
                • Blaszkę o wymairach 23cm/30 cm wyłożyc papierem do pieczenia.Do blaszki wylać ciasto czekoladowe.
                • Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W zależności od wyrośnięcia ciasta podzielić na 2 lub 3 blaty o wysokości około 1 cm. Używając rantu kwadratowego o bokach 15cm/15cm wykroić blat czekoladowego ciasta

                Na chrupkę czekoladową z orzechami, o śr 15 cm, grubość ok 5 mm:

                • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: umieścić miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszać do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie wystudzić lekko czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo herbatniki zmiękną.
                • Do ostudzonej czekolady dodać olej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać całość.
                • Tak przygotowana masę rozsmarować na papierze do pieczenia, tworząc kwadrat o bokach 15cm/15cm (można w tym celu użyc rantu). Następnie schłodzić w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem włożyc pomiędzy krem.

                Na krem namelaka biały część 1

                • Białą czekoladę drobno posiekać nożem.Przełożyć czekoladę do miski.
                • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
                • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
                • W rondelku, na mniejszym ogniu, zagotować mleko. Dodać glukozę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
                • Gorące mleko, w temp. ok 65ºC, wlać do miski z białą czekoladą. Wymieszać szpatułką całość, aż czekolada całkowicie się rozpuści i uzyskania jednolitej masy.
                • Następnie dodać do masy schłodzoną śmietankę i dokładnie całość wymieszać.
                • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
                • Gotową namelakę z białej czekolady przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
                • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.

                Na wiśniowe puree

                • Mrożone wiśnie umieścić w rondelku z cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączyć palnik.
                • Zmiksować wiśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.

                Na wiśniowy mus

                • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
                • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
                • Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać wiśniowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
                • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
                • Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
                • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin. W tym czasie masło kakaowe zawarte w czekoladzie ulegnie krystalizacji.

                2 DZIEŃ

                  Na krem namelaka biały część 2

                  • Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem. Namelaka nie ubije się całkiem na sztywno. Na początku krem może zrobić się rzadki. Po ok 1 minucie zacznie gęstnieć. Odstawić

                  Na wiśniową żelkę

                  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
                  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
                  • Do cieplego, wiśniowego puree dodać cukier do smaku, tu dodajecie według swoich preferencji. Wisniowe puree połączyć z żelatyną i odstawić do lekkiego stężenia

                  Składanie środka ciasta

                  • W kwadratowym rancie o bokach 15cm/15cm układamy kolejno
                  • Czekoladowy blat ciasta
                  • 1/2 kremu namelaka
                  • czekoladowa chrupka
                  • 1/2 kremu namelaka (druga część kremu, który został)
                  • wiśniowa żelka
                  • Całość wstawić do zamrażarki

                  Na wiśniową namelakę część 2

                  • Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
                  • Krem wylać do 3/4 wysokości foremki Dinary Kasko Cherry. W środek włożyć wcześniej przygotowany blat z ciasta, żelki, chrupki i białej namelaki
                  • Jeśli po bokach zostanie miejsca, dopełnić. Jeśli musu jest za dużo, wyrównać . Odstawić do stężenia, następnie wstawić do zamrażarki na przynajmniej kilka godzin, żeby ciasto było dobrze zmrożone. Ja zostawiam ciasto na noc

                  3 DZIEŃ

                    Na zamsz jadalny

                    • Masło podgrzać w rondelku. W osobnym pojemniku umieścic czekoladę. Gorącym masłem kakaowym zalać czekoaldę i pozwolić jej się połączyć z masłem. Dodać barwnik, do uzyskania pożądanego koloru. Zblendować. Przelać przez sitko, żeby nie było żadnych grudek. Mieszankę umieścić w jednorazowym kubeczku lub przelać do pojemnika do malowania w pistolecie. Ja uzywałam jednorazowego kubeczka.
                    • Temperatura mieszanki nie powinna być wyższa niż 40C.
                    • Mieszanką pomalować ciasto wyciągnięte z zamrażarki. Po zamszowaniu ciasto wstawić natychmiast do lodówki i tam pozwolic mu się rozmrozić.

                    Uwagi

                    Ja podzieliłam etapy przygotowania ciasta na kilka dni, bo pracuję po 11 godzin i fizycznie nie mam mozliwości zrobić
                    Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto z zamszem jadalnym, krem namelaka, wiśnie, zamsz jadalny
                    ciasto wisniowe

                    ciasto z wiśniami

                    ciasto z zamszem

                    ciasto warstwowe

                    Zanim zaczniecie zamszować dobrze, żebyście obejrzeli sobie filmiki
                    Ja korzystałam z filmiku Julii Holub (to darmowy live zamieszczony na grupie Cukiernictwo od A do Z

                    https://www.facebook.com/groups/159270372613537/posts/311539757386597

                    Ja stosowałam się do rad tej dziewczyny, wytłumaczone krok po kroku, profesjonalnie i nawet taka niemota jak ja załapała co robić.
                    Ktoś też wspominał o filmiku Sugarlady. U niej chyba temperatura to 45 C ale ja zamszowałam mieszanką ok 40 C lub troszkę niżej.

                    POMOCNE ZDJĘCIA

                    czekolada do zamszu

                    żelatyna w listkach

                    termometr

                    pistolet do zamszowania

                    Foremka jakiej użyłam, to Dinara Kasko Cherry

                    Link do Allegro

                    https://allegro.pl/oferta/cherry-cake-forma-silikonowa-dinara-kasko-12488743462

                    Link do Amazon DINARA KASKO CHERRY silicone mold for Baking. Geometric 3D silicone mold for cake or mousse. by world famous pastry chef : Amazon.co.uk: Home & Kitchen

                    Barwników uzyłam firmy latarte Latarte Collection Archives – Page 3 of 3 – Moussecakebox

                    Podrzucam tez inne ciasto z zamszem Ciasto pistacjowo pomarańczowe – kroolinaria

                    Udostepnij :

                    Twitter
                    Telegram
                    WhatsApp

                    Więcej przepisów

                    Awokado

                    Jajko zapiekane w awokado

                      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

                    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube