Lemon curd

Lemon curd. Do tej pory najwspanialszą rzeczą jaka mnie mogła spotkać w Anglii było ciasto marchewkowe. Ma już jednak silnego konkurenta w postaci lemon curd. Wpadłam po uszy. Jest to miłość od pierwszego …może nie wejrzenia ale zanurzenia łyżeczki w słoiku.Kwaskowy, maślany i uzależniający.

Lemon curd

Ingredients
  

  • 200 gramów masła
  • 400 gramów drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Instructions
 

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence  i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
  • Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube