Lemon curd. Do tej pory najwspanialszą rzeczą jaka mnie mogła spotkać w Anglii było ciasto marchewkowe. Ma już jednak silnego konkurenta w postaci lemon curd. Wpadłam po uszy. Jest to miłość od pierwszego …może nie wejrzenia ale zanurzenia łyżeczki w słoiku.Kwaskowy, maślany i uzależniający.
Lemon curd
Składniki
- 200 gramów masła
- 400 gramów drobnego cukru
- 10 żółtek
- 8 dużych cytryn
Instrukcje
- Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
- W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
- Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
- Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.