Chwilowo zakończyliśmy swoją przygodę z sernikami. Zachciało mi się czegoś do kawy. Czegoś prostego, bez udziwnień. Przepis znalazłam na jednej ze stron kulinarnych. Ciasto przypominające piernik. Wilgotne z gorzkawą nutą marmolady pomarańczowej. Korzenne z dodatkiem moich ulubionych pistacji.
Ciasto miodowe z przyprawami korzennymi
Składniki
- 480 g mąki pszennej
- 480 g wielokwiatowego miodu
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 21 g sody oczyszczonej
- 210 ml mleka
- 180 g brązowego cukru
Dodatkowo:
- kilka łyżek gładkiej przetartej przez sitko konfitury pomarańczowej
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- garść pistacji
Instrukcje
- W rondelku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzewając rozpuścić składniki cały czas mieszając. Zdjąć z palnika . Wystudzić
- Do przestudzonych składników dodać przesianą mąkę pszenną , sodę oraz przyprawy korzenne. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia. Nie mieszać zbyt długo żeby nie zrobił się zakalec.
- Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 cm , wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
- Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie a następnie wyciągnąć z tortownicy .
- Wystudzone ciasto posmarować podgrzaną wcześniej konfiturą .Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i pistacjami
ENGLISH VERSION
Honey cake with ginger spices
Ingredients
• 480 g plain flour
• 480 g honey
• 5 teaspoons gingerbread spice
• 21 g baking soda
• 210 ml of milk
• 180 g of brown sugar
Place honey, butter, milk, and sugar in a small pan. Dissolve all ingredients while stirring, remove from the burner and cool down. Once cooled down, add the sieved flour, baking soda and spices. Mix gently, whisking in one direction to combine components. Do not mix for too long to avoid the cake becoming hard later.
Pour the batter into a cake tin measuring 24 cm greased with butter and sprinkled with flour.
Bake at 165ºC for about 40 minutes. Test for readiness using a cocktail stick, a skewer or a toothpick- pierce the cake with a stick and you’ll know that its ready when the stick is dry when removing it from the cake. Remove the case from the oven, let cool in the cake form and then take out from the tin.
Additionally:
• a few tablespoons of smooth (grated through a sieve) orange marmalade
• Candied orange peel
Spread orange marmalade or jam over the cooled cake and sprinkle with candied orange peel.
• Candied orange peel
Spread orange marmalade or jam over the cooled cake and sprinkle with candied orange peel.
źródło inspiracji
Pain d’épices