Ciasto marchewkowe to jest ciasto, do którego będę często wracać. To jest to jedno z najbardziej ulubionych. Mega proste w wykonaniu. Wilgotne i rozpływające się w ustach. Bardzo uzależniające. Tu z dodatkiem sera białego.
Ciasto marchewkowe z białym serem
Ingredients
Ciasto
- Jajka 5 szt
- Brązowy cukier 1 i 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda 1 łyżeczka
- Olej z pestek winogron 1 i 1/2 szklanki
- Mąka 2 szklanki
- Zmielone goździków 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki
- Cynamon 1 łyżeczka
- Sól 1/2 łyżeczki
- Starta marchew 2 szklanki
Masa serowa
- 250 gram twarogu‘może być mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
Biały lukier glazura
- Cukier puder
- 2 łyżki masła zmiękczone
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżka mleka
Instructions
- Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać. Odstawić na bok
- Zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg utrzeć z cukrem na kremową masę . Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy . Odłożyć na bok.
- 24cm formę w kształcie wieńca posmarować masłem i posypać tartą bułką.
- Wyłożyć część ciasta marchewkowego do przygotowanej formy. Łyżką nałożyć na ciasto marchewkowe masę serową . Przykryć pozostałą częścią ciasta marchewkowego
- Piec w temperaturze ok 180 przez 45 minut.Następnie przykryć folią i zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 25-30 minut lub dopóki wykałaczka włożona w pobliżu środka pozostaje czysta . Wystudzić
- Wymieszać cukier puder ,masło i wanilię razem. Dodawać mleko do uzyskania lukru . Lukrem polać ciasto i udekorować karmelizowanymi marchewkami
ENGLISH VERSION
Carrot cake with white cheese filling
Cake
- 5 Eggs
- 1 and 1/2 cups brown sugar
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 1 and 1/2 cups grape seed oil
- 2 cups plain flour
- 1/4 tsp ground cloves
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon ground Allspice
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon salt
- 2 cups peeled and grated carrots
Cream Cheese Filling
- 8 oz full fat cream cheese, softened
- 1/2 cup granulated sugar
- 1 large egg
- 1 teaspoon lemon juice
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 3 tablespoons potato starch
White icing glaze
- cups icing sugar
- 2 tablespoons butter softened
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon milk (orange juice works great too)
Preparation method
Whisk eggs and sugar for about 3 minutes. Slowly add oil – cake will absorb all of it. Still whisking, gradually add the flour, salt, baking powder and baking soda (the dough should be thick). Add the cinnamon and other spices. At the end mix in the grated carrot and set aside.
To make the Cream Cheese Filling, whisk the cream cheese and sugar until light and creamy. Continue whisking adding the remaining filling ingredients until smooth. Set aside.
Grease 24cm savarin ring mould pan and sprinkle with bread crumbs.
Spoon 3 cups of batter into prepared savarin cake pan. Spoon Cream Cheese Filling over the cake mixture and gently smooth over but do not touch the sides of the pan. Top up with the remaining cake mixture. Bake at 350F (180C) for 45 minutes, cover with foil then reduce heat to 325F (170C) and bake for an additional 25-30 minutes or until toothpick inserted near the center comes out clean. Cool in the pan for 10 minutes then transfer to a cooling rack to cool completely.
Mix the icing sugar, butter, and vanilla together. Adding half the milk (or orange juice) to start with, stir in to make a thick glaze, adding just a drop at a time more until you get a nice thick glaze. Spread or pour immediately over cake.
Decorate with caramelized carrots.