Szukaj
Close this search box.

Ciasto mango z jadalnym zamszem

Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto mango z jadalnym zamszem
No, Konefka już wrzucała to ciasto, ale same zdjątka tylko, bez przepisu. Wrzucała bez przepisu, bo to zła kobieta była…
No dobra, bardziej z tym niewrzucaniem przepisu to chodziło o to, że Konefka ostatnio jest tak podjarana robieniem ciast musowych z zamszem, że zanim powstanie przepis, to już przebiera nózkami, żeby się pobawić w samochwała w kącie stała i pokazać całemu światu jaka ona zdolna niesłychanie i napiękniejsze ma ubranie, tzn ciasto…
No ale, wybaczamy Konefce bycie złą kobietą, bo co prawda po tygodniu, ale przywlokła przepis. Nie dziękujcie, naprawdę nie trzeba. Jak zobaczycie przepis, to Wam się odechce ciasto robić 😉

Zapisz szkic Opublikuj 37/100 Ciasto mango z jadalnym zamszem

Ciasto mango z jadalnym zamszem

Czas przygotowania 4 dni
Łączny czas 4 dni
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Etapy przygotowania ciasta

    1 DZIEŃ

    • Upiec biszkopt
    • Zrobić chrupkę mango

    2 DZIEŃ

    • Zrobić mango żelkę
    • Złożyć środek ciasta w rancie 15 cm
    • Biszkopt nasączony wodą z cukrem i cytryną na to trochę mango żelki, następnie chrupka, na to wylać resztę żelki. Wstawić do stężenia do lodówki

    3 DZIEŃ

    • Zrobić mus mango
    • Złożyć ciasto w foremce. Wstawić do lodówki do stężenia następnie wstawić do zamrażarki na przynajmniej 12 godzin

    4 DZIEŃ

    • Zrobić zamsz i pomalować nim ciasto. Wstawić do lodówki do rozmrożenia

    1 DZIEŃ -Na migdałowy biszkopt

    • Potrzebna tortownica 24 cm w której upieczemy biszkopt i rant do ciasta o średnicy 15 cm który zużyjemy do wycięcia koła w biszkopcie
    • 4 jajka
    • 2/3 szkl drobnego cukru
    • 1/4 szkl mąki tortowej
    • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    • 1/4 szkl mielonych migdałów
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 DZIEŃ – Na mango chrupkę

    • Potrzebny rant do ciasta o średnicy 15 cm
    • 45 g białej czekolady u mnie była to czekolada callebaut
    • 60 g oleju
    • 3 łyżki liofilizowanego mango
    • 3 łyżki kuleczek kolorowych kuleczek owocowych
    • 3 łyżki pokruszonych herbatników lotus biscoff

    2 DZIEŃ – Na mango żelkę

    • 300 ml pulpy mango z puszki
    • 3 listki żelatyny ok 9 g żelatyny w proszku

    3 DZIEŃ – Na mus mango

    • 700 ml pulpy mango
    • 300 ml śmietany kremówki 36 %
    • cukier opcjonalnie bo sama pulpa jest słodka
    • 10 listków żelatyny ok 30 g żelatyny w proszku

    4 DZIEŃ – Na zamsz jadalny

    • 50 g białej czekolady callebaut
    • 50 g masła kakowego
    • barwnik kolor jaki uważacie u mnie był to firmy latarte, kolor To są barwniki w proszku, rozpuszczalne w tłuszczach (to jest bardzo ważne, żeby były właśnie takie)

    Do zamszu potrzebujecie też

    • pistolet do psikania ciasta
    • termometr do mierzenia temperatury mieszanki zamszowej
    • obrotowy talerz żeby móc obracać ciasto podczas malowania
    • pudełko w którym umieścicie całość żeby nie zamalować przy okazji całej kuchni, no chyba, że marzy się Wam, wystrój wnętrz, to śmiało 😉
    • blender ręczny
    • sitko
    • jednorazowy plastikowy kubek

    Instrukcje
     

    1 DZIEŃ – Na migdałowy biszkopt

    • W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
    • Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
    • Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
    • W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
    • Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką.
    • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie.
    • Ciasto wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 45 minut.
    • Po wyjęciu biszkoptu zrzucić go na podłogę w formie z wysokości około pół metra. Powinno to zahamować proces opadania biszkoptu.
    • Taki biszkopt przekroiłam na 3 części i 1 część zużyłam do mojego ciasta. Resztę wykorzystałam do innego tortu
    • Potrzebną część biszkoptu umieścić w rancie 15 cm. Ja użyłam wcześniej tego rantu żeby wykroić odpowiednią średnicę

    1 DZIEŃ – Na mango chrupkę

    • W kąpieli wodnej roztapić czekoladę z łyżką oleju. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodać pozostałe składniki ( w tym olej, który nam został). Dokładnie wymieszać. Następnie, wyłożyć masę do rantu wyłożonego folią spożywczą i schłodzić. Jeśli nie macie rantu, można użyć innego naczynia o płaskim dnie, ważne by jego średnica miała 15 cm.
    • Na nasączony wodą, cytryną i cukrem biszkopt, wyłożyć chrupkę. W tym przypadku na biszkopr wylałam trochę żelki, na to poszła chrupka i na chrupkę, reszta żelki. Następnym razem chrupkę schowam w kremie, bo jak ktoś zauważył ta chrupka wyglada jak sałatka jarzynowa 😉 w sumie rzeczywiście tak wygląda 😉

    2 DZIEŃ – Na mango żelkę

    • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
    • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
    • Pulpę mango podgrzać i połączyć z ciepłą żelatyną. Przestudzoną miksturę wylać na chrupkę w rancie. Wstawić do lodówki.

    3 DZIEŃ – na mus mango

    • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
    • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
    • Pulpę mango podgrzać i połączyć z ciepłą żelatyną.
    • W misie miksera ubić kremówkę i dodać do niej lekko tężejącą pulpę mango z żelatyną.
    • Foremkę wypełnić w 3/4 musem. W środek włożyć wcześniej przygotowany wkład (biszkopt, chrupka, żelka). Jeśli jest za mało musu, dołozyć po bokach do wypełnienia całej foremki. Wyrównać.
    • Całość wstawić do lodówki do stężenia, następnie do zamrażarki najlepiej na 12 godzin lub więcej
    • U mnie ciasto było w zamrażarce 7 dni, ponieważ pracuje po 12 godzin i wiedziałam, że jak zrobię ciasto, to nie będę miałą możliwości je zamszować na drugi dzień i musiało czekać do weekendu

    4 DZIEŃ – na zamsz jadalny

    • Masło podgrzać w rondelku. W osobnym pojemniku umieścic czekoladę. Gorącym masłem kakaowym zalać czekoaldę i pozwolić jej się połączyć z masłem. Dodać barwnik, do uzyskania pożądanego koloru. U mnie by l to barwnik firmy latarte, sunrise. Zblendować. Przelać przez sitko, żeby nie było żadnych grudek. Mieszankę umieścić w jednorazowym kubeczku lub przelać do pojemnika do malowania w pistolecie. Ja uzywałam jednorazowego kubeczka.
    • Temperatura mieszanki nie powinna być wyższa niż 40C.
    • Mieszanką pomalować ciasto wyciągnięte z zamrażarki. Po zamszowaniu ciasto wstawić natychmiast do lodówki i tam pozwolic mu się rozmrozić.
    Słowo kluczowe biała czekolada, biszkopt, chrupka, jadalny zamsz, mango
    ciasto z musem mango

    ciasto z jadalnym zamszem
    Biszkopt i mus mango

    ciasto zamszowe z mango

    Zanim zaczniecie zamszować dobrze, żebyście obejrzeli sobie filmiki
    Ja korzystałam z filmiku Julii Holub (to darmowy live zamieszczony na grupie Cukiernictwo od A do Z

    https://www.facebook.com/groups/159270372613537/posts/311539757386597/



    Ja stosowałam się do rad tej dziewczyny, wytłumaczone krok po kroku, profesjonalnie i nawet taka niemota jak ja załapała co robić.
    Ktoś też wspominał o filmiku Sugarlady. U niej chyba temperatura to 45 C ale ja zamszowałam mieszanką ok 40 C lub troszkę niżej.

    POMOCNE ZDJĘCIA

    Pistolet do zamszowania. Tak, to jest pistolet ogólnie wykorzystywany w budowlance. Niemniej wielu cukierników poleca go do malowania ciasta. Końcówka (dysza 1.8 mm) Ja osobiście mam aktualnie pistolet firmy parkside

    Czekolada do zamszu

    masło kakowe do zamszu

    Termometr potrzebny do sprawdzenia mieszanki zamszowej

    kulki jakich użyłam do chrupki. Mogą byc inne, czekoladowe czy owocowe

    Foremka SILKOMART Bolle Silicone Mould . Ja kupoowałam na Amazon. Można też spotkać na allegro.

    Barwniki filrmy LATARTE, użyty kolor sunrise, tutaj kupione Latarte Collection Archives – Moussecakebox

    Mango pulpa użyta do żelki i musu

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube