Ciasto kokosowe z rabarbarem

Ciasto kokosowe z rabarbarem. Jak normalnie Królik ( doświadczalny ) dałby się pokroić za coś słodkiego, to przy tym cieście nie było dla niego efektu WOW i męczył to ciasto dłużej niż zwykle. Sporo było narzekania, że jakieś takie dziwne, jakieś takie mało słodkie, jakieś takie z rabarbarem i ogólnie jakieś takie …sam Królik nie wiedział jakie.. Namamrotał się był przy tym cieście i zmęczył, jak twierdził, żeby mi przykrości nie robić, ale summa summarum zeżarł prawie całe. Napisałam, że prawie, bo ja skusiłam się na kawałek. Mnie smakowało, ale ja lubię ciasta z owocami , lubie kwaskowe smaki i w ogóle bardzo mi po drodze z rabarbarem, wieć dla mnie było bardzo spoko. Królik to ogólnie grymaśne stworzonko i do jego piedrołowatego narzekania nie ma co za bardzo przywiązywać wagi.

Ciasto kokosowe z rabarbarem

Ingredients
  

  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 500 g rabarbaru

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną z dodatkiem proszku pieczenia– przesiać. Przesianą mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć na bok.
  • Rabarbar umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym. Dobrze wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę z kominem posmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto kokosowe, wyrównać. Na górze poukładać rabarbar. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ciasto kokosowe posypać cukrem pudrem
 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube