Ciasto z jabłkami i kokosem. Konefka jest ostatnio w ciul zaganiania, zajęta i urobiona po tzw pachy. Nie ma czasu stać za dużo przy garach i robić wymyślnych potraw czy deserów. Króliś (doświadczalny) nie zna jednak litości i nieustannie domaga się żarcia.Że też nie może żyć powietrzem czy energia słoneczna, silna wola i być w zgodzie z naturą jak pewna gwiazda co była typem niepokornym. Króliś (doświadczalny) też w sumie już gwiazdorzy, jest rozpoznawalny, więc niech się dziad przerzuci na tą energię słoneczną.
Fakt, że tu w Anglii na tej energii słonecznej za długo by nie pociągnął (tu Konefka sie jakby rozmarzyła i trwała chwilę z przygłupim, maślanym uśmiechem na twarzy)… chyba że zacznie się żywić deszczem, to ma szanse przetrwać. Podobno, jeśli coś zacznie się dobrze znaczy, że zło pie…nie z nienacka. No i tak było właśnie. Konefka już była w pięknym rajskim zakątku, gdzie Króliś padł po żywieniu sie ta energia słoneczną.I to zło pierdzielnelo znienacka w postaci głosu Królika dobiegajacego z zaświatów (że tez tam nie został) domagając sie głośno ( za głośno) czegoś słodkiego argumentując że zemdleje bo mu cukier spada
Zeby nie musiec cucić zemdlonego Krłisia metoda usta usta czy inny pieron Konefka na szybciora zrobiła ciasto. Początkowo miało być z użyciem żółtek ( bo tak było w przepisie) ale z tej szybkości zrobiła bez, o czym sobie przypomniała jak znalazła jajka już po upieczeniu.
Ciasto bez jajek i tak wyszło ( hallelujah) i było dziwnie smaczne. Aż podejrzanie rzekłaby Konefka.
Film jak krok po kroku zrobić ciasto
Ciasto kokosowe z prażonymi jabłkami
Składniki
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szkl cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo
- 1 słoiczek prażonych jabłek
- 50 g białej czekolady
- lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
Instrukcje
- Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
- Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na wierzch wyłożyć prazone jabłka. Na jabłka wyłożyć kostki białej czekolady i drugą częśc ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Można udekorować prażonymi jabłkami
Roasted apples cake
Składniki
- 250 g of creamy mascarpone cheese or full fat soft cheese
- 2 cups of plain flour
- 3/4 cup of sugar
- 4 tablespoons of coconut shrims
- 4 tablespoons of olive oil
- 2 spoons of baking powder
- Additionally
- 1 jar of roasted apples
- 50 g of white chocolate
- sour cream mixed with icing sugar
Instrukcje
- Butter a 25 cm / 14 cm baking tin and sprinkle with breadcrumbs.
- Knead all ingredients. Put half of the dough into the pan. Put the roasted apples on top. Put white chocolate cubes and the second part of the dough on the apples.
- Bake in an oven preheated to 180 C for about 45-50 minutes. Pour over the icing. You can decorate with roasted apples