Czekolada świetnie się komponuje z pomarańczami. Tak jest i w przypadku tego czekoladowego ciasta z lekkim musem pomarańczowym. Mocno kakaowe ciasto plus kwaskowy mus z nutą cytrusową. Czego chcieć więcej ?
Ciasto czekoladowe z pomaranczowym musem
Ingredients
Na czekoladowe ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wody
- 2/3 kostki masła
- 2 jabłka
Na pomarańczowy curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 8 -10 pomarańczy
Dodatkowo
- 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej
Na pomarańczowy mus
- 1000 ml double cream
- 250 ml pomarańczowego curd
- 2 ½ galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
Instructions
Na czekoladowe ciasto
- Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
- Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do formy.
- Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
- Marmoladą posmarować wystudzone ciasto
- Na pomaranczowy curd
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
- Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
Na pomarańczowy mus
- Śmietanę kremówkę ubić z pomarańczowym kremem(curd). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.