Szukaj
Close this search box.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i gruszkami

Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i gruszkami
Konefka, przypadkiem dorwała taniej, takie malutkie gruszeczki w amaretto. Dorwała w przecenie. Normalnie u Konefki, to taki jeden słoiczek bagatela ok 6 funtów kosztuje (w przeliczeniu na polskie ok 30 PLN). No, dużo kasiory. Konefce zawsze szkoda było tyle kasy. 

W promocji gruszeczki kosztowały niecałego funta czyli mniej niż „pieńć zeta”, więc szkoda było tego nie przytulić i nie zabrać do domu. Takim oto sposobem powstał pomysł na ciasto czekoladowe, z kremem budyniowym, rzeczonymi gruszeczkami i odrobiną sosu karmelowego na wierzchu.

Życie, to se czasem trzeba jednak osłodzić. Zwłaszcza jak za oknem cimno, ponuro, coś dziwnego kapie z nieba i ogólnie Mordor, smutek i nędza. To ciasto, a przynajmniej gruszek i to amaretto zabiorą was do lepszego świata. Konefka szczerze poleca. 

ciasto z gruszkami

Ciasto czeoladowe z kremem budyniowym i gruszkami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 125 ml pół szklanki zaparzonej kawy
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 180 g jasnego brązowego cukru

Na krem budyniowy

  • 800 ml mleka
  • 95 g budyniu w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki śmietanki do sosów

dodatkowo

  • 2 słoiki małych gruszek w amaretto Jak nie macie takich gruszek, nie szkodzi. Wykorzystajcie normalne gruszki, obrane i przekrojone na pół. Możecie ja ponacinać wzdłuż nożem i upiec w piekarniku, a potem wyłożyć na ciasto
  • karmel

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej
  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).
  • Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
  • Ciasto może wyrosnąć z lekką górką, którą po upieczeniu należy odciąć/wyrównać. Ciasto nasączyć syropem amaretto z gruszek

Na krem budyniowy

  • 800 ml mleka podzielić na dwie części. 300 ml mleka umieścić w garnuszku, dodać budyń w proszku i dobrze połączyć. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko wymieszane z budyniem i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Budyń przełożyć do malaksera i miksować. Dodać śmietankę i miksować do momentu aż krem będzie gładki.
  • Krem wyłożyć na czekoladowe, wystudzone ciasto
  • Gruszki odsączyć i ułożyć na kremie budyniowym. Schłodzić. Karmel ogrzać w garnuszku z gorącą wodą, żeby był płynny i wylać na gruszki.
Słowo kluczowe budyń, ciasto czekoladowe, gruszki, krem budyniowy
ciasto czekoladowe z gruszkami

ciasto z kremem i gruszkami

ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

ciasto z gruszkami

Podrzucam te przepis na Puchatkowe muffinki z kremem budyniowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube