Ciastka serowe ze śliwkami
Ciastka serowe ze śliwkami
Prep Time 20 minutes mins
Cook Time 25 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Servings 10
Ingredients
Nadzienie migdałowe:
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 125 g zmielonych migdałów
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Na tartaletki
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
- 4 śliwki pokrojone w ósemki
- lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
- płatki migdałów
Instructions
Nadzienie migdałowe:
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać jajko, utrzeć. Wsypać zmielone migdały i miksować do powstania gęstej pasty migdałowej.
Na tartaletki
- Wszystkie składniki zagnieść. Lekko rozwałkować i szklanką wyciąć 10 okręgów. Wyłożyć ciastem tartaletki. Na cieście ułożyć 1 łyżeczkę kremu migdałowego i 2 kawałki śliwek
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 20 min. Polać lukrem. Można posypać płatkami migdałów.
Podrzucam też przepis na sernik ze śliwkami https://kroolinaria.pl/sernik-na-zimno-ze-sliwkowa-zelka-2/