Króliś (doświadczalny) poleca: ciasteczka półfrancuskie z gruszką w posypce cynamonowej
Weekendzik jest? jest…a jak weekendzik, to co mamy? Ano mamy jakąś słodką rozpustę. Tym razem są to ciasteczka z ciasta jak na rogale marcińskie z gruszką, obtoczone w posypce cynamonowej.
Jest moc, jest pysznie i na jednym nie da się skończyć. Ale nie żałujcie sobie, raz nie zawsze, dwa nie często. Jesień Wam wszystko wybaczy, figurą będziecie się stresować na wiosnę.

Ciasteczka półfrancuskie z gruszką w posypce cynamonowej
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 3 hours hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na ciasto
- 1 kg przesianej mąki pszennej lub chlebowej
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 g soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
dodatkowo
- gruszki obrane wydrążone i przekrojone na pół opcjonalnie
Na posypkę cynamonową
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonego cynamonu
Instructions
Na ciasto
- Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
- Masło podzielić na 3 równe części.
- Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
Na ciasteczka z gruszką
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować. Użyć połowy gruszki do wycinania kształtu. Każdą połówkę gruszki ponacinać na wierzchu. Odstawić na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
- Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
- Wystudzone ciasteczka posmarować roztopionym masłem i obtoczyć w posypce cynamonowej
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Keyword ciasteczka, cynamon, gruszka, półfranccuskie



Podrzucam też przepis na Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym – kroolinaria