Króliś (doświadczalny) poleca: ciasteczka półfrancuskie z figami
💙A takie tam, do kawy. Ciasteczka z ciasta jak na rogale marcińskie. No nic Konefka nie poradzi, że lubi to ciasto. Fakt, jest trochę przy nim zabawy, ale jak już się robi pińcet któryś raz, to się wydaje, że bułka z masłem.
💙No więc mamy to ciasto półfrancuskie a na tym orange curd, którego słoiczek, Konefka miała skitrany w zapasikach. Jak nie macie dostępu do takich ekstrawagancji, to lemon curd też będzie dobry. Chodzi o to, żeby ten kwaskowy krem przełamał trochę smak figi.
💙 Króliś (doświadczalny) jak to króliś, niby za słodko, niby niezdrowo, a po co to było robic i inne takie tam teksty, ale jak co do czego dochodzi, to słodkości wyparpwują „same”
Ciasteczka półfrancuskie z figami
Ingredients
Na ciasto
- 500 g przesianej mąki pszennej lub chlebowej
- 200 ml mleka
- 60 g cukru
- 60 g masła plus ok 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 g soli
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suchych
dodatkowo
- figi
- słoik orange lub lemon curd
Instructions
Na ciasto
- Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
- Masło podzielić na 3 równe części.
- Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
Na ciasteczka z figą
- Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować. Użyć szklanki czy czegoś o kształcie koła do wycinania kształtu. Każdą figę pokroić w plasterki. W przygotowanym krążku spodem szkalnki odcisnąć kółko, żeby zrobić małe zagłebienie. Zagłębienie posmarować orange curdem i na wierzchu ułożyć figę. Odstawić na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
- Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Podrzucam też przepis na Półfrancuska rolada z białym makiem – kroolinaria