Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami. Pyszna, aromatyczna zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Jedna ze smaczniejszych kremowych zup, jakie ostatnimi czasy jadłam.
Zupa krem z ciecierzycy
Porcje 4
Składniki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 600 gr pomidorów
- 3 łyzki oliwy
- 600 gram ciecierzycy konserwowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki miodu
- garść rodzynek
- prażone płatki migdałów
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- przyprawa curry
- kmin rzymski mielony
Instrukcje
- Obraną cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać czosnek i pomidory, dodać ziele angielskie, sól i pieprz. Dodać ciecierzycę, doprawić curry. Całość zalac wywarem warzywnym i gotowac przez 15−20 minut.
- Na patelni podgrzac miód, dodać rodzynki, doprawić kminem. Wymieszać i dodać prażone płatki migdałów. Podsmażać przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Zupę zblendować. Na talerzu posypać podsmażonymi rodzynkami z migdałami
Chickpea cream soup with raisins
- 1 large onion diced
- 2 cloves of garlic crushed
- 600 gr tomatoes
- 3 to ns of oil
- 600 grams of canned chickpeas
- 500 ml vegetable stock
- 3 tablespoons of honey
- a handful of raisins
- roasted almond flakes
- salt
- pepper
- allspice
- curry spice
- cumin powder
- Pour olive oil into a pot, add chopped onion and fry in a while. Then add garlic and tomatoes, add allspice, salt and pepper. Add chickpeas, season with the curry. Add vegetable stock and cook for 15-20 minutes.
- Heat the honey in the pan, add the raisins, season with cumin. Mix and add roasted almond flakes. Fry for about 2 minutes, stirring occasionally.
- Mix the soup. On the plate sprinkle with fried raisins with almonds