Szukaj
Close this search box.

Podudzia w sosie śliwkowo sojowym/Chicken drumsticks in plum and soy sauce

Podudzia w sosie śliwkowo sojowym. Aromatyczne mięso z przyjemnym sosem z dodatkiem powideł śliwkowych. Mięso podane z ryżem, groszkiem cukrowym i długimi brokułami.

Podudzia w sosie śliwkowo sojowym

Składniki
  

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu winnego
  • 8 sztuk podudzi
  • 1 czerwona cebula pokrojona w paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
  • 6 suszonych śliwek
  • 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyzeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Instrukcje
 

  • W miseczce połączyć składniki marynaty. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do woreczka włożyć podudzia i zalać je maryntą. Woreczek szczelnie związać i odstawić na minimum dwie godziny.
  • Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć podudzia bez marynaty na złoty kolor. Następnie dodać cebulę i przyprawy. Dusić razem z mięsem. Dodać marynatę i suszone sliwki. W razie konieczności dolać wody i dusić okolo 10 min. Następnie dodać pokorojną w paski paprykę. Dusić kolejne 10 min. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Dusić do miękkości mięsa. Okolo 15 min.
  • Podawać z ryżem i warzywami ( U mnie groszek cukrowy i długie brokuły)

Chicken drumsticks in plum and soy sauce.

 

  • 5 tablespoons of soy sauce
  • 4 tins of plum jam
  • 1 tbsp wine vinegar
  • 8 drumsticks
  • 1 red onion cut into strips
  • 1 red pepper cut into strips
  • 1 orange pepper cut into strips
  • 6 prunes
  • 1/2 pineapple diced
  • Oil
  • salt
  • pepper
  • 1/4 teaspoon of marjoram
  • 1/4 cup of sweet pepper
  • 1/4 teaspoon of granulated garlic
  1. In the bowl, combine the ingredients of the marinade. Wash and dry the drumsticks with a paper towel. Put the drumsticks into the bag and pour over the marinade. Close the bag tightly and put aside for a minimum of two hours.
  2. In the pan, in the warmed oil, fry the drumsticks without the marinade to the golden color. Then add onions and spices. Simmer. Add marinate and prunes. If necessary, add water and cook about 10 minutes. Then add the peppers. Simmer another 10 min. Finally, add the diced pineapple. Cook till meat will be tender. About 15 min.
  3. Serve with rice and vegetables (I served sugar peas and long broccoli)

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube