Przepis znaleziony w magazynie kulinarnym Moje Gotowanie. Oh jak ja kocham buraki. Burger wcale nie musi być z mięsem, żeby było smacznie.
Buraczane burgery
Ingredients
- 2 buraki
- 100 gram kaszy perłowej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 niewielki pęczek natki pietruszki
- 7 łyżek łuskanego słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanej chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
Instructions
- Buraki wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę). Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki.
- Do masy dodać, uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz płatki owsiane i przyprawy, oraz olej
- Uformować kotlety. Ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Burgery można również usmażyć na patelni lub ugrillować.
- Gotowe kotlety podawać z ulubionym rodzajem bułki i dowolnymi dodatkami. U mnie awokado, kiełki, rukola, owoc granatu.