Szukaj
Close this search box.

Buraczane burgery

Przepis znaleziony w magazynie kulinarnym Moje Gotowanie. Oh jak ja kocham buraki. Burger wcale nie musi być z mięsem, żeby było smacznie.

Buraczane burgery

Ingredients
  

  • 2 buraki
  • 100 gram kaszy perłowej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 niewielki pęczek natki pietruszki
  • 7 łyżek łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki sezamu
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska

Instructions
 

  • Buraki wyszorować. Zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę). Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki.
  • Do masy dodać, uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz płatki owsiane  i przyprawy, oraz olej
  • Uformować kotlety. Ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić  na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Burgery można również usmażyć na patelni lub ugrillować.
  • Gotowe kotlety podawać z ulubionym rodzajem bułki i dowolnymi dodatkami. U mnie awokado, kiełki, rukola, owoc granatu.

 

P1014773.JPG

P1014791.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube