Bułki nadziewane pieczarkami, szynką parmeńską i zapiekane z jajkiem to propozycja na smaczne śniadanie. Niby banalna bułka, ale podana w inny sposób smakuje już nie tak zwyczajnie jak zawsze.
Bułki nadziewane pieczarkami, szynką parmeńską i zapiekane z jajkiem
Składniki
- 4 bułki kajzerki
- 4 jaja
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 40 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
- Z bułek ściąć wierzchy o grubości około 1 cm. Z wnętrza bułek usunąć miąższ
- Pieczarki obrać .Pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, aż zacznie się szklić. Dodać pieczarki i nadal mieszając smażyć na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić na brzegach (staraj się tak je smażyć, by nie gotowały się we własnym sosie). Dodać masło i natkę, doprawić pieprzem i solą, wymieszać, zdjąć z ognia.
- Bułki wyłożyć plastrami szynki parmeńskiej i napełnić usmażonymi pieczarkami. Do każdej bułki wbić jajo. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 10-12 minut, aż jajko się zetnie.
- Podawać gorące, posypane szczypiorkiem z połówkami pomidorków koktajlowych. U mnie dodatkowo pieczona papryka.