Szukaj
Close this search box.

Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym

Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki z nadzieniem pieczarkowym
Te bułeczki to z potrzeby przerobienia zbyt dużej ilości pieczarek, które zalegały w konefkowej lodówce. Szkoda je było wywalać, obiady już były zaplanowane bez udziału pieczarek, więc padło na bułeczki drożdżowe
Fajne na śniadanie, fajne też jako przegryzka na jakims włóczykijstwie po polach. Fajne też jako przekąska do pracy. Puszyste i miękkie.
Tym razem do zrobienia ciasta, została wykorzystana mąka 00 dobra na pizzę. W cieście mamy zioła prowansalskie, które przyjemnie podbija smak.
Króliś już na dzieńdobry zeżarł trzy sztuki, kolejne trzy zabrał do pracy żeby lansować się przed kolegami. Jak dziecko 😉

Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym

Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
2 hours
Total Time 3 hours 30 minutes
Course Side Dish
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na nadzienie

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 400 g brązowych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki 00
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 350 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Instructions
 

Na nadzienie

  • Na tłuszczu roztopić masło, dodać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki. Podsmażyć na złoty kolor, dodać cebulę, sól, pieprz i czosnek i dusić razem do miękkości. Wystudzić

Ma ciasto i bułeczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach.
  • Szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia z cebuli i pieczarek.
  • Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword bułeczki drożdżowe, cebula, drożdżówki, pieczarki
bułeczki z pieczarkami
bułeczki z nadzieniem
drożdżówki z pieczarkami
bułeczki nadziane cebulą i grzybami

Podrzucam też przepis na drożdżówki na słodko Drożdżówki z serem i orange curdem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube