Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki z nadzieniem pieczarkowym
Te bułeczki to z potrzeby przerobienia zbyt dużej ilości pieczarek, które zalegały w konefkowej lodówce. Szkoda je było wywalać, obiady już były zaplanowane bez udziału pieczarek, więc padło na bułeczki drożdżowe
Fajne na śniadanie, fajne też jako przegryzka na jakims włóczykijstwie po polach. Fajne też jako przekąska do pracy. Puszyste i miękkie.
Tym razem do zrobienia ciasta, została wykorzystana mąka 00 dobra na pizzę. W cieście mamy zioła prowansalskie, które przyjemnie podbija smak.
Króliś już na dzieńdobry zeżarł trzy sztuki, kolejne trzy zabrał do pracy żeby lansować się przed kolegami. Jak dziecko 😉
Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym
Składniki
Na nadzienie
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 400 g brązowych pieczarek pokrojonych w plastry
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki 00
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 350 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 75 g masła roztopionego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcje
Na nadzienie
- Na tłuszczu roztopić masło, dodać olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki. Podsmażyć na złoty kolor, dodać cebulę, sól, pieprz i czosnek i dusić razem do miękkości. Wystudzić
Ma ciasto i bułeczki
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach.
- Szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia z cebuli i pieczarek.
- Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Podrzucam też przepis na drożdżówki na słodko Drożdżówki z serem i orange curdem – kroolinaria