Kolejna propozycja rodem z Anglii. Kapcaniano ziemniaczany misz masz w połączeniu z polska podsmażaną kiełbasą, pieczarkami i pomidorem podsmażonym. Prawie angielskie śniadanie. Prawie, bo z polskim akcentem
Nazwa dania pochodzi od dźwięków powstających podczas gotowania (to bubble – bulgotać, to squeak – piszczeć, kwiczeć). Czasami danie nazywane jest też bubble and scrape (to scrape – skrobać).
Bubble and squeak czyli bałagan kapusciano ziemniaczany
Składniki
Puree z ziemniaków:
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
- 1 lyzka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
- 400 g ziemnaiczanego puree
- Sol
- Pieprz
Dodatkowo:
- Gotowane jajko
- Smażone pieczarki
- Kiełbasa śląska
- Cebula
- Watercres
Instrukcje
Puree z ziemniaków:
- Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie, aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku. Wymieszać dokładnie.
- Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć okolo 5-6 minut.
- Następnie dodać ziemniaczane puree.Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Całość rozprowadzić równomiernie po powierzchni patelni . Pozwolić żeby się zrumieniło i przewrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia drugiej strony
- Tak przygotowane danie podawać z ugotowanym jajkiem , podsmażoną kiełbasą z cebula , pieczarkami i pomidorem podsmażanym na patelni