Brownie ze śliwkami i sernikiem

Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami w galaretce i nieprzyzwoitą ilością sernika na zimno. Delikatny sernik fajnie smakuje ze śliwkami.

Brownie ze śliwkami i sernikiem

Ingredients
  

Na spód Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
  • szczypta soli

Na śliwki:

  • 1 kg świeżych średnich śliwek
  • 150 gram brązowego cukru
  • 2 łyżeczki tartego cynamonu
  • 50 gram masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 ½ galaretki cytrynowej

Na sernik na zimno:

  • 1000 gram mascarpone
  • 10 listków żelatyny
  • 300 gram białej czekolady
  • Sok z 3 cytryn

Instructions
 

Na spód Brownie:

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min

Na śliwki:

  • Śliwki umyć  i usunąć  pestki.Owoce pokroić na polówki. Roztopić masło na patelni.Gdy się rozpuści wrzucić śliwki. Następnie dodać  brązowy cukier  i sok z cytryny. Delikatnie obracać  śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtórzyć  kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewrócić śliwki na patelni. Do gorących śliwek dodać sucha galaretkę i dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia.Przestudzone śliwki wyłożyć na brownie

Na sernik na zimno:

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wyłożyć na śliwki

 

1

2

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube