Chodziło za mną coś z jabłkami. Szarlotki goszczą u mnie w domu zbyt często, stwierdziłam więc, że tym razem połączę moje ulubione zasmażane jabłka z mocno czekoladowym brownie. Do tego na koniec dodałam pokruszoną bezę i karmelizowane jabłko. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Brownie z musem jabłkowym
Ingredients
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 2 słoiki jabłek prażonych do szarlotki po około 800 g
- 3 opakowania galaretki cytrynowej na 500 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu jeśli jabłka ze słoika nie zawierają cynamonu
Instructions
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o wymiarach 21 cm x 28 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Nadzienie jabłkowe
- Jabłka przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, wymieszać i mocno podgrzać. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę jabłkową wylać na wystudzone brownie. Odstawić do stężenia masy jabłkowej.
- Ja wykroiłam moje jabłeczniki okrągłą foremką i udekorowałam bezami i karmelizowanym jabłkiem.