Mocno czekoladowo a to za sprawa brownie i lekkiego musu czekoladowego . Do tego kwaskowe , karmelizowane śliwki w galaretce . Gorzkawe brownie i słodki mus przyjemnie przełamane smakiem śliwek.
Brownie z musem czekoladowym
Składniki
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
- szczypta soli
Czekoladowy mus
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka
- 2 łyżka kakao
- 150 g drobnego cukru
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody
- Na śliwkowy wierzch
- 500 gram
- 5 łyżeczek brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki tartego cynamonu
- 4 łyżki masła
- kilka kropel soku z cytryny
- ½ opakowania suchej galaretki z owoców leśnych 35 gram
Instrukcje
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Czekoladowy mus
- Roztopić masło i czekoladę, ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną , ostudzona w wodzie żelatyną
- Masę wylać na ostudzone brownie . Wstawić do lodówki na ok. 4 – 5 godzin lub na całą noc.
Na śliwkowy wierzch
- Śliwki umyć i usunąć pestki krojąc je na polówki. Roztopić masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucić śliwki. Następnie dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny. Delikatnie mieszać śliwki drewnianą szpatułką. Na koniec dodać cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewrócić śliwki na patelni. Pod koniec wsypać sucha galaretkę .Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Tężejącą masę wylać na dobrze schłodzony mus czekoladowy