Mufinki z borówkami. Tak , tak z jagódkami byłyby fajniejsze. Ale weź panie kup jagódki na małym, angielskim zadupiu. Mufinki i tak były pyszne, ale jak będziecie mogli jednak zróbcie z jagodami. Puszyste, szybkie w wykonaniu i fajnie wyglądają.
Mufinki z borówkami
Ingredients
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu w proszku
- 700 gr świeżych jagód
- cukier puder
Instructions
- Jagody umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wymieszać z ciastem.
- Nałożyć ciasta do papilotek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Blueberry muffins
- 3 eggs
- 250 gram of sugar
- 250 ml of sour cream
- 125 ml of oil
- 500 gram all purpose flour
- 2 teaspoons of baking powder
- juice of 1 lemon
- 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
- 700 grams of fresh blueberries
- powdered sugar
- Wash the blueberries and dry them on a paper towel.
- Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
- Sprinkle blueberries with potato flour and mix with the batter
- Fill muffin cups 2/3 full and put in a preheated oven. Bake for approx. 30 minutes in the oven preheated to 180 Cooled with powdered sugar or with icing.