Biała kiełbasa w sosie grzybowym

Konefka poleca: białą kiełbasę w sosie grzybowym
Biała, podsmażona kiełbasa w gęstym, aromatycznym sosie grzybowym. Sos to można nawet sam wyżerać z pajdą świeżego chleba. Pieczarki, suszone grzyby, cebula, czosnek, białe wino, sos worcestershire, trochę musztardy, gęsta śmietanka i spora ilość pieprzu. Paluszki i inne części ciała można lizać.
Kiełbasa  z sosem do przygotowania w pół godziny. Pycha żarcie w szybkim czasie, czy można czegoś chcieć więcej? Może tego, żeby króliś (doświadczalny) Wam sosu nie wyżerał cichaczem. Jak tam się dzieje wypychacie kreaturę za drzwi, pod jakimś pretekstem, a sami możecie zaprzyjaźnić się z sosikiem trochę bliżej.
Konefka miała w lodówce otwarte opakowanie włoskich kluseczek gnocchi. Co by nie marnować dodała do sosiku i wtedy to już był orgazm i fajerwerki kubków smakowych. Można zjeść tą kiełbasę zjeść z ziemniakami, kopytkami, czy innymi ziemniaczanymi wynalazkami i będzie równie smacznie

Biała kiełbasa w sosie grzybowym

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

Na kiełbasę w sosie grzybowym

  • 8 kawałków parzonej białej kiełbasy
  • 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
  • 25 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką
  • gnocchi opcjonalnie

Instructions
 

Na kiełbasę w sosie grzybowym

  • Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
  • Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Na patelni z tłuszczem podsmażyć na złoty kolor kiełbasę. Zdjąć z patelni.
  • Na tej samej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwolić im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
  • Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone grzyby.
  • Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty i dodać kiełbasę. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje
Keyword biała kiełbasa, pieczarki, sos grzybowy
Biała kiełbasa w sosie grzybowym
Kiełbasa z pieczarkami
Biała kiełbasa w sosie grzybowym z gnochi
Biała kiełbasa w gęstym sosie z dodatkiem grzybów

Podrzucam też przepis na kiełbasę w pikantnym sosie warzywnym https://kroolinaria.pl/przepis-na-kielbase-w-pikantnym-sosie-warzywnym/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube