Konefka poleca: białą kiełbasę w sosie grzybowym
Biała, podsmażona kiełbasa w gęstym, aromatycznym sosie grzybowym. Sos to można nawet sam wyżerać z pajdą świeżego chleba. Pieczarki, suszone grzyby, cebula, czosnek, białe wino, sos worcestershire, trochę musztardy, gęsta śmietanka i spora ilość pieprzu. Paluszki i inne części ciała można lizać.
Kiełbasa z sosem do przygotowania w pół godziny. Pycha żarcie w szybkim czasie, czy można czegoś chcieć więcej? Może tego, żeby króliś (doświadczalny) Wam sosu nie wyżerał cichaczem. Jak tam się dzieje wypychacie kreaturę za drzwi, pod jakimś pretekstem, a sami możecie zaprzyjaźnić się z sosikiem trochę bliżej.
Konefka miała w lodówce otwarte opakowanie włoskich kluseczek gnocchi. Co by nie marnować dodała do sosiku i wtedy to już był orgazm i fajerwerki kubków smakowych. Można zjeść tą kiełbasę zjeść z ziemniakami, kopytkami, czy innymi ziemniaczanymi wynalazkami i będzie równie smacznie
Biała kiełbasa w sosie grzybowym
Składniki
Na kiełbasę w sosie grzybowym
- 8 kawałków parzonej białej kiełbasy
- 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
- 25 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki solonego masła
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki pszennej roztrzepanej z wodą
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką
- gnocchi opcjonalnie
Instrukcje
Na kiełbasę w sosie grzybowym
- Połączyć bulion wołowy, bulion drobiowy, sos sojowy, sos , cebulę w proszku, musztardę i tymianek. Odłożyć na bok.
- Połączyć mąkę z 3 łyżkami zimnej wody w zamykanym pojemniku i wstrząsnąć, aby połączyć. Odstawić w chłodne miejsce.
- Na patelni z tłuszczem podsmażyć na złoty kolor kiełbasę. Zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwolić im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
- Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone grzyby.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z wodą i pokruszony pieprz. Gotować dwie minuty i dodać kiełbasę. Gotować razem kolejnych kilka minut aż sos zgęstnieje
Podrzucam też przepis na kiełbasę w pikantnym sosie warzywnym https://kroolinaria.pl/przepis-na-kielbase-w-pikantnym-sosie-warzywnym/