Zrazy wołowe. Kruche mięso z dobrze przyprawionym aromatycznym sosem. Zrazy smarowane musztardą, nadziewane papryką i korniszonami. Całość podana z buraczkami i ziemniakami hasselback.
Zrazy wołowe
Składniki
Na zrazy
- 4 plastry wołowiny na pieczeń
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w słupki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 1/2 szklanki bulionu
- 8 suszonych grzybów
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na buraki
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na zrazy
- Rozbite tłuczkiem mięso doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster posmarowć musztardą. Nałożyć słupki ogórka i papryki. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
- Na głębokiej patelni z olejem podsmażyć mięso z każdej strony. Dorzucic cebule i razem chwilę dusić.Dodać czosnek. Zalac bulionem. Dorzucic suszone grzyby.
- Gotować pod przykryciem przez ok 1.5 – 2 h, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia ściągnąć pokrywkę. Zredukować płyn i zagęścić śmietaną.
Na buraki
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem
Beef roulades
Beef roulades
- 4 slices of beef for roast
- 2 pickled cucumbers cut into bars
- 1/2 red pepper cut into bars
- salt and pepper
- 2 teaspoons of mustard
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 1/2 cup of broth
- 8 dried mushrooms
- 1/2 onion diced
- 2 cloves of garlic
- 2 tablespoons sour cream
For beetroot salad
- 4 beetroots cooked or baked
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 3 tablespoons of mayonnaise
- 1 handful of finely chopped dill
- salt
- pepper
Beef roulades
- Break the meat into a thin slice and season with salt and pepper. Smear each slice with mustard. Apply cucumber and peppers. Roll up the roll, fasten with a toothpick.
- Fry meat on each side in a deep frying pan with oil. Add the onions and simmer for a while. Add the garlic. Pour the broth. Add dried mushrooms.
- Cook covered for about 1.5 – 2 h until the meat is soft. At the end of stewing, remove the lid. Reduce the liquid and thicken with cream.
For beetroot salad
- Grate beetroots on the grater with large eyelets. Add mayonnaise, garlic and dill. Season with salt and pepper