Battenberg

Kiedy myślę o Anglii, kraju, w którym mi przyszło mieszkać ponad 10 lat pierwsze co mi przychodzi do głowy, kiedy ktoś pyta mi się o angielskie wypieki jest ciasto marchewkowe i zaraz po nim ciasto battenberg.

Ciasto o wyczuwalnym smaku migdałów i dżemu morelowego wykończone marcepanem. Bardzo lubię sklepowa wersje, choć ona jak dla mnie nijak się ma do tej robionej w domu. Ta sklepowa wersja jest bardzo delikatna i puszysta. Może to zasługa spulchniaczy. Domowa cięższa, choć tez smaczna.

Battenberg

Ingredients
  

  • 225 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 110 g zmielonych migdałów
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • czerwony barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu morelowego gładkiego
  • ok. 300 g marcepanu białego lub złotego
  • cukier puder do podsypywania

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone migdały i  wymieszać
  • W misie miksera utrzeć masło i cukier do  powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać niedużo czerwonego barwnika, wymieszać do połączenia.
  • Przygotować dwie formy keksówki . Do jednej  wyłożyć ciasto jasne ciasto a do drugiej różowe, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  • Rozowe ciasto podzielić na dwie części . To samo zrobić z jasnym . Przyciąć je odpowiednio by powierzchnie styczne były proste i gładkie, a każdy kawałek w przekroju kwadratowy.
  • Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sitko tak by byl idealnie gładki.
  • Ciasto złożyć w szachownicę, powierzchnie styczne sklejając dżemem – smarując je pędzelkiem. Ciasto wokół również posmarować dżemem morelowym.
  • Marcepan rozwałkować, podsypując go delikatnie cukrem pudrem. Ciasto posmarowane dżemem zawinąć w marcepan, przyciąć.

 

P1017887.JPG

P1017893.JPG

P1017901.JPG

Zdjecie instruktażowe z internetu

DBC+Trad+Batt-+Assembly

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/battenberg-cake

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube