Kiedy myślę o Anglii, kraju, w którym mi przyszło mieszkać ponad 10 lat pierwsze co mi przychodzi do głowy, kiedy ktoś pyta mi się o angielskie wypieki jest ciasto marchewkowe i zaraz po nim ciasto battenberg.
Ciasto o wyczuwalnym smaku migdałów i dżemu morelowego wykończone marcepanem. Bardzo lubię sklepowa wersje, choć ona jak dla mnie nijak się ma do tej robionej w domu. Ta sklepowa wersja jest bardzo delikatna i puszysta. Może to zasługa spulchniaczy. Domowa cięższa, choć tez smaczna.
Battenberg
Ingredients
- 225 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 110 g zmielonych migdałów
- 225 g mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- czerwony barwnik spożywczy
Dodatkowo:
- pół słoiczka dżemu morelowego gładkiego
- ok. 300 g marcepanu białego lub złotego
- cukier puder do podsypywania
Instructions
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone migdały i wymieszać
- W misie miksera utrzeć masło i cukier do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać niedużo czerwonego barwnika, wymieszać do połączenia.
- Przygotować dwie formy keksówki . Do jednej wyłożyć ciasto jasne ciasto a do drugiej różowe, wyrównać.
- Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
- Rozowe ciasto podzielić na dwie części . To samo zrobić z jasnym . Przyciąć je odpowiednio by powierzchnie styczne były proste i gładkie, a każdy kawałek w przekroju kwadratowy.
- Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sitko tak by byl idealnie gładki.
- Ciasto złożyć w szachownicę, powierzchnie styczne sklejając dżemem – smarując je pędzelkiem. Ciasto wokół również posmarować dżemem morelowym.
- Marcepan rozwałkować, podsypując go delikatnie cukrem pudrem. Ciasto posmarowane dżemem zawinąć w marcepan, przyciąć.
Zdjecie instruktażowe z internetu
źródło inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/battenberg-cake