Bataty zapiekane z ciecierzycą. Idealny obiad dla foszastego Królisia ( doświadczalnego ) który kręci nosem jak w domu zbyt często pojawia się mięso. Tu macie połączenie zapiekanych batatów z nadzieniem z ciecierzycy, pomidorów, pasty tagine i dodatku miąższu z batatów. Mega szybkie w przygotowaniu. Przy tym obiedzie za bardzo się nie napracujesz. Możesz w nagrodę więcej czasu spędzić na przyjemniejszych atrakcjach czyli na gnębieniu Królisia i wymyślaniu do czego dziś sie przypierdzielić.
Bataty zapiekane z ciecierzycą
Ingredients
- 3 średnie bataty przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300 g gotowanej ciecierzycy ze słoika lub puszki
- 10 pomidorków winnych przekrojonych na pół
- 100 g fety
- 2 łyżki pasty tagine
- przyprawy: sól i pieprz 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki – ostrej oraz 1/3 wędzonej
- posiekana natka pietruszki
Instructions
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min do miękkości
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pomidorki, wymieszać i dusic razem przez kilka minut. Pod koniec dodac pastę tagine.
- Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Posypac pokrojoną fetą oraz pietruszką . Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 minut.