Bataty nadziewane burakami. Buraki na wypasie ( I nie mówimy to o Królisiu, choc czasem w w miłosnej wymianie zdań i takie padają słowa do ukochanego Królisia ) Zasmażane ( I tu, w tle słychać płacz i zgrzytanie Królikowych zębów. tak działą na Królisia hasło zasmażane ) buraki z dodatkiem jabłka, wędzonych śliwek i kwasnej śmietany. Zacne połączenie. Jak Króliś po długich pertraktacjach ( straszenie przywaleniem patelnią, jak nie wyluzje gumy w majtach ) dał się przekonać, że to będzie zjadliwe i finalnie włożył widelec z buraczkami do pyska, to przepadł był. Zakochał się … w buraczkach of course i oczka mu się zaświeciły. Te buraczki ze śliwka i kwaśną śmietana, to naprawdę fajowe połączenie. Jak jesteście z tych mięsożernych to dobrze smakują do zwykłych kotleciorów mielonych.
Bataty nadziewane burakami
Ingredients
Na buraczki
- 8 średnich buraków pokrojonych w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1 pomarańcza sok
- 10 wędzonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 średni por pokrojony w talarki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 szkl soku z buraka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
Na bataty
- 3 bataty
- zioła prowansalskie opcjonalnie
- czerwona papryka czosnek granulowany, kurkuma
- olej
Instructions
Na buraczki
- Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smażyć ze dwie minuty i dodać czosnek. Dusic razem chwilę wsypać zioła. Następnie dodać buraczki. Przesmażyć z porem i wlać trochę wody ( lub warzywnego bulionu ) Po jakiś 5 minutach wrzucić jabłka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dorzucić wędzone śliwki. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać sok z buraka. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu i dodać kwaśną śmietanę
Na bataty
- Ziemniaki przekroić na pół. Posmarować olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min
- Upieczone bataty podawać z burakami i serem feta.