Oswajam rybę. Oswajam, bo ja z rybą trochę na bakier jestem. Stąd pomysł na base z paprykowym ajvarem i fetą . Paprykowe nadzienie i wyrazista, słona feta fajnie podkręca smak ryby. Smakowało nawet komus takiemu jak ja, kto nie przepada za rybami.
Ingredients
- 2 sztuki filetu z basy
- 80 gr sera feta
- 4 łyżki paprykowaego ajvaru
- Przyprawy do smaku
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- Imbir
- Kolendra
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
Na sos paprykowy
- 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Instructions
Na rybę
- Rybe umyć i rozłożyć na płasko. Wysmarować od przyprawami. Na wierzchu rozmarowac ajvar i posypac pokruszona fetę .Zwinąć w roladkę. Złączyc wykałaczkami,zeby trzymało kształt.Umieścić w naczyniu żaroodpornym . wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 20 min
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
- Całość lekko wystudzić i zblendować.