Babka z serkiem philadelhia i polewą z czekolady i adwokata. Przepis na samą babkę wypatrzyłam od dziewczyny z jednej z grup kulinarnych. Babka jest naprawdę pyszna. Następnym razem będę trochę krócej trzymać w piekarniku. Wyrazistości babce dodaje polewa z z dodatkiem alkoholu. Całość wykończona jajeczkami wielkanocnymi. Idealna na zbliżającą się Wielkanoc.
Babka z serkiem philadelhia i polewą z czekolady i adwokata
Składniki
- ⦁ 390 gr mąki pszennej
- ⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⦁ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ⦁ 1/2 łyżeczki soli
- ⦁ 340 gr masła niesolonego w temperaturze pokojowej
- ⦁ 230 gr serka Philadelphia
- ⦁ 400 gr cukru
- ⦁ Skórka z cytryny opcjonalnie
- ⦁ 6 dużych jajek
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać.
- Mikserem ubić serek Philadelphia z masłem. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodawać cukier. Następnie ubijać masę (na średnich obrotach) przez 5 minut, aż będzie bardzo puszysta.
- Dodać skórkę, wymieszać. Dodać jajka, pojedynczo. Następnie dodac mąkę, podzieloną na 3 częsci. Miksowac tylko do połaczenia składników.
- Wlać ciasto do formy i wygładzić, aby było równe.
- Piec 55-70 min w temperaturze 180 C lub do suchego/czystego patyczka.
Ingredients
⦁ 390 gr of plain flour
⦁ 1 teaspoon of baking powder
⦁ 1/4 teaspoon of baking soda
⦁ 1/2 teaspoon of salt
⦁ 340 g unsalted butter (at room temperature)
⦁ 230 grams Philadelphia cheese
⦁ 400 grams of sugar
⦁ Lemon peel (optional)
⦁ 6 large eggs
All ingredients should be at the room temperature. Mix dry ingredients.
With a mixer, cream Philadelphia cheese with butter. When the mixture is mooth, gradually add sugar. Then whip the mixture (at medium speed) for 5 minutes until it is very fluffy.
Add the peel and mix. Add eggs, one by one. Then add the flour a little bit at the time. Mix only to combine the ingredients.
Pour the dough into a cake tin and smooth it to make it even.
Bake 55-70 min at 180 C or dry / clean stick.
glaze
⦁ 100 grams of crushed, white chocolate
⦁ 100 ml of sweetened condensed milk
⦁ 50 ml double cream
⦁ 100 ml of advoccat
Put the chocolate with sweetened condensed milk and cream in a pan and melt over a medium heat. Stir constantly and add the advoccat at the end. Mix.
Pour the icing over the cake.Decorate as desired. For me it were Easter eggs