Szukaj
Close this search box.

Babka mocno czekoladowa z jabłkami i cynamonową posypką

Króliś (doświadczalny) poleca: mocno czekoladową babkę z jabłkami z cynamonową posypką
Prosto, bez jakiś udziwnień, na szybko. Bardzo fajnie z tą cynamonową posypką. Upieczona babka wpierw przesmarowana ciepłym masłem a na to posypka z cynamonu i drobnego cukru. Jest domowo, jest idealnie do kawy czy przyjemnie z kubkiem kakao.
Tym przyjemniej było, że u Konefki ostatnio wyrywało drzewa i było jakieś oberwanie chmury, więc tym bardziej przyjemnie się siedziało z czymś słodkim, zawiniętym w kocyk i z książką na kolanach.
Jedynym zgrzytem w tym idyllicznym obrazku, był widok królisia (doświadczalnego), który Konefce babkę po cichu wyżerał i myślał, że go nikt nie widzi. Takie wyżeranie to jakby nie było komplement, że smaczne było, więc Konefka łaskawie przymknęła oko na tą królisiową niesubordynację

babka z jabłkami

Babka mocno czekoladowa z jabłkami i cynamonową posypką

Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10

Ingredients
  

Na babkę

  • 65 g kakao + 180 ml gorącej wody
  • 170 g masła
  • 260 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g kwaśnej śmietany 18%

dodatkowo

  • 3 jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
  • 50 ml klarowanego masła roztopionego
  • 50 g drobnego cukru wymieszanego z 10 g cynamonu

Instructions
 

Na babkę

  • Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużej miseczce połączyć kakao z gorącą wodą (żeby pozbyć się grudek kakao można przetrzeć przez sitko) i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę maślaną. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia składników. Następnie dodać kwaśną śmietanę i utrzeć. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać rozrobione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
  • Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto posmarować ciepłym masłem i oprószyc cynamonową posypką
Keyword babka, babka czekoladowa, cynamon, jabłka, posypka cynamonowa
babka czekoladowa

babka czekoladowa

babka z cynamonową posypką

babka z jabłkamim i cynamonem

Podrzucam też przepis na Śmietanowiec na kakaowym spodzie z jeżynami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube