Króliś (doświadczalny) poleca: mocno czekoladową babkę z jabłkami z cynamonową posypką
Prosto, bez jakiś udziwnień, na szybko. Bardzo fajnie z tą cynamonową posypką. Upieczona babka wpierw przesmarowana ciepłym masłem a na to posypka z cynamonu i drobnego cukru. Jest domowo, jest idealnie do kawy czy przyjemnie z kubkiem kakao.
Tym przyjemniej było, że u Konefki ostatnio wyrywało drzewa i było jakieś oberwanie chmury, więc tym bardziej przyjemnie się siedziało z czymś słodkim, zawiniętym w kocyk i z książką na kolanach.
Jedynym zgrzytem w tym idyllicznym obrazku, był widok królisia (doświadczalnego), który Konefce babkę po cichu wyżerał i myślał, że go nikt nie widzi. Takie wyżeranie to jakby nie było komplement, że smaczne było, więc Konefka łaskawie przymknęła oko na tą królisiową niesubordynację
Babka mocno czekoladowa z jabłkami i cynamonową posypką
Ingredients
Na babkę
- 65 g kakao + 180 ml gorącej wody
- 170 g masła
- 260 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo
- 3 jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
- 50 ml klarowanego masła roztopionego
- 50 g drobnego cukru wymieszanego z 10 g cynamonu
Instructions
Na babkę
- Wszystkie składniki (oprócz wody) powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużej miseczce połączyć kakao z gorącą wodą (żeby pozbyć się grudek kakao można przetrzeć przez sitko) i odstawić do przestudzenia, choć może pozostać ciepłe.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę maślaną. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia składników. Następnie dodać kwaśną śmietanę i utrzeć. Do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać rozrobione w wodzie kakao i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
- Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto posmarować ciepłym masłem i oprószyc cynamonową posypką
Podrzucam też przepis na Śmietanowiec na kakaowym spodzie z jeżynami – kroolinaria