Wielkanoc w zasadzie za nami, ale ja dopiero teraz mam chwilę czasu, żeby wrzucić przepis na babkę. Wielkanoc to dla mnie przeważnie czas wyjazdu, aktywności fizycznej na rowerze i nijak nie mogłam znaleźć zapasowych kilka minut, żeby zamieścić przepis. Może przyda się komuś jako inspiracja na przyszły rok. Babka jogurtowa z przepysznym nadzieniem migdałowym, polana lukrem i ozdobiona piernikowymi królikami.
Babka jogurtowa z migdałowym nadzieniem
Składniki
Na ciasto
- 225 g jogurtu naturalnego
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie migdałowe
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 gram mielonych migdałów
- 50 gram prażonych płatków migdałowych
- 1/2 słoiczka crunchy almond butter
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
- Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.
Nadzienie migdałowe
- Wszystkie składniki połączyć, do powstania kruszonki.
- Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę. Wysypać kruszonkę migdałową. Resztą ciasta przykryć kruszonkę migdałową.
- Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
- Udekorować lukrem : 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami mleka.
- U mnie dodatkowo piernikowe króliczki jako ozdoba.
Wszystkie składniki połączyć , do powstania kruszonki.
Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę. Wysypać kruszonkę migdałową. Resztą ciasta przykryć kruszonkę migdałową.
Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Udekorować lukrem : 3/4 szklanki cukru pudru roztarte grzbietem łyżki z 2 łyżkami mleka.
U mnie dodatkowo piernikowe króliczki jako ozdoba.