Króliś doświadczalny poleca: wypasione afgańskie oponki Qatlama
🐰Chcecie zrobić coś z efektem WOW? Tak, żeby zamurowało nawet najwybredniejsze stworzenie we wszechświecie, czyli Waszego Królisia (doświadczalnego), dla którego gotujecie? Bułka z masłem.
🐰Robicie afgańskie oponki Qatlama. Zapewniam, że już sama nazwa wypieku rzucona Królisiowi (doświadczalnemu) daje gwarantowany efekt objawiający się niedowierzającym spojrzeniem, trzepania powiekami (niczym lejla niewinna przed pierwszym pocałunkiem) i zbieraniem szczęki z podłogi (a raczej z piwnicy). To jednak tylko wstęp… Potem pokazujecie Królisiowi (doświadczalnemu) jego deser i Króliś (doświadczalny) znowu wstaje z kolan¹, bo oponki wyglądają jak milion dolców. Chociaż bardziej wyglądem przypominają róże niż dolce 😉 Przede wszystkim nie są zielone…
🐰Kolejny efekt szokowy, mlaskanie, mruczenie jako to pychotkowe, macie gwarantowane, jak już Króliś (doświadczalny) paszczę swoją wypcha wsadzi oponką. To NAPRAWDĘ obłędnie smakuje. Na zewnątrz kruche pyszne warstwy, a wewnątrz miękkie, puszyste ciasto. Wszystko to zasługa odpowiedniego przygotowania ciasta drożdżowego.
🐰Odpowiednio, czyli: siedem warstw cienko rozwałkowanego ciasta przesmarowanego rozpuszczonym masłem. Ciasto zwinięte w kwiatek i smażone w oleju. Nie jest to deser dla dbających o linię, więc taki Króliś (doświadczalny) się trzęsie, że mu pójdzie w boczki, ale opanować się nie potrafi. Rzeczonemu – uśmiechając się słodko – w myślach życzycie, żeby poszło w Wacka, w Wam babeczki, niech idzie w cycki.
¹ Równie sprawnie, jak pewne państwo z dykty i śliny…
Afgańskie oponki Qatlama
Składniki
Na oponki 14-16 sztuk ( w zależności od wielkości):
- 550 g mąki pszennej
- 2 średniej wielkości jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- około 200 ml letniego mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- 3 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 120 g roztopionego masła
- skrobia kukurydziana do podsypania ja użyłam budyniu w proszku
- cukier puder do posypania
- mielone pistacje
- olej do głębokiego smażenia
Instrukcje
Na oponki
- Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami, olejem i jajami. Wyrabiać. Podczas wyrabiania ciasta wlewać powoli letnie mleko.
- Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto . Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięciaw ciepłe miejsce.
- W międzyczasie roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
- jak ciasto wyrośnie podzielić na 7 równych części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki prostokąt. Wierzch posmarować roztopionym masłem i bardzo delikatnie oprószyć skrobią kukurydzianą (nie na całości – wybiórczo).
- Rozwałkować kolejny płat drożdzowego ciasta, rozciagnąć na pierwszej warstwie i dopasować wielkość do poprzedniego. Wierzch posmarować masłem i również delikatnie oprószyć skrobią. Czynności powtórzyć do wyeczerpania ciasta. Ostatniej warstwy NIE smarować masłem ani nie sypać skrobią.
- Tak przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 45 cm. Podzielić na pół po długości, a następnie na 7 lub 8 pionowych pasków.
- Każdy pas ciasta owinąć wokół trzech palców tak aby otrzymać rulon. Dokładnie zlepić koniec. Wywinąć na zewnątrz dolną i górną część w taki sposób, jak na zdjęciu poniżej:
- Dobrze zlepić odstające końcówki, by nie „rozeszły” się podczas smażenia
- Smazyć z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Uważać żeby olej nie byl zbyt gorący, bo się spalą na zewnątrz i nie usmażą w środku.
- Odsączać na ręczniku papierowym.
- Podawać posypane cukrem pudrem i mielonymi pistacjami.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Filmik z YT jak zrobić oponki