Uniwersalność tego dania polega na tym, że można traktować je jako deser i jako śniadanie. Smaczne placuszki z musem cytrynowym. Można swobodnie mus zastąpić ulubionym jogurtem czy nawet lodami. Do tego owoce i malinowy sos.
Placuszki z musem cytrynowym
Składniki
Na placuszki
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g drobnego cukru do wypieków
- 1 roztrzepane jajko
- 150 ml mleka
Na lemon curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 8 -10 cytryn
Na cytrynowy mus
- 1000 ml double cream
- 250 ml lemon curd
- 2 ½ galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
Instrukcje
Na placuszki
- Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
- Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.
- Podawać z musem cytrynowym i ulubionymi owocami oraz syropem. U mnie jagody i jeżyny oraz sos malinowy.
Na lemon curd
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
- Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
Na cytrynowy mus
- Śmietanę kremówkę ubić z lemon curd. Pod koniec ubijania dodać wystudzona, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wstawić do lodówki do stężenia masy.