Ja już pisałam jakiś czas temu, że totalnie się zakochałam w curdach. Tym razem ze względu na świąteczny sezon z żurawiny. Poezja. Już go wykorzystałam w tym genialnym Sernik nowojorski z żurawinowym kremem. Koniecznie spróbujcie !!!
Żurawinowy curd
Ingredients
Na curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gram mrożonej żurawiny
Instructions
- Mrożoną żurawinę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować żurawinę na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać żurawinowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno żurawinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .