Walentynki już za rogiem. To świetny moment, żeby podzielić się z Wami inspiracją na deser, który możecie przygotować na tą okazję. Żurawinowe serca z dodatkiem kokosowego nadzienia, które łagodzi kwaskową żurawinę. Smacznie i efektownie, a o to chodzi kiedy chcemy komuś bliskiemu deserem wyznać miłość.
Zurawinowe serca
Składniki
Kokosowe kulki
- 300 gr białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 gr mleka w proszku
- 150 gr wiórków kokosowych plus do obtoczenia migdały
Żurawinowa masa na serca
- 800 ml Żurawinowy curd Cranberry curd
- 8 listków żelatyny
Na herbatnikowy spód
- 160 gram herbatników
- 40 gram roztopionego masła
Instrukcje
Kokosowe kulki
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Do czekolady dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać wiórki i mleko w proszku. Dobrze wymieszać Pozwolić masie zgęstnieć. Wystudzić. Z wystudzonej masy formować kulki, do każdej wkładać migdał. Obtaczać w wiórkach. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Żurawinowa masa na serca
- Żurawinowy krem podgrzać w szklanej misce.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać podgrzany żurawinowy krem.
Na herbatnikowy spód
- Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je wałkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
- W foremkach w kształcie serca umieścić żurawinową masę, umieścić kokosową kulkę i przykryć żurawinową masą. Dopełnić czekoladowymi herbatnikami. Wstawić do lodówki do stężenia.