Zupa z fasoli szparagowej. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moja ulubiona zupa w okresie letnim. Zupa ta przypomina mi moje wakacje u babci i zrywanie świeżej fasoli na polu. W tym czasie człowiek składał się z młodych ziemniaczków, kalafiora, pomidoró szkalrniowych, truskawek wyżeranych prostp z krzaka i obłednej ilości fasolki z bułka tartą lub jak w tym przypadku zupy fasolowej. Ja obowiązkowo moją zupę wykańczam zasmażką, bo tak robiła moja babcia.
Zupa z fasoli szparagowej
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Course Main Course, Soup
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- Na zupę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pora pokrojona w talarki
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
- 1 mała pietruszka pokrojona w plasterki
- 3 ziemniaki pokrojone w ksotkę
- 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Instructions
- W garnku na oliwie i maśle poddusić cebulę. Do cebuli dodać pora i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić marchewkę oraz pietruszkę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać zieloną fasolkę.
- Zasmażka
- Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać przez ok 3 min do zbrązowienia nie przerywajać mieszania. Wlac do gorącej zupy, wymieszac i zagotować
- Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek
Keyword danie wegetariańskie, fasola, Królik dba o linię, zupy