Zupa z bobem. Gęsta, aromatyczna zupa z pomidorami, batatami, pieczarkami, papryka i dodatkiem bobu. Smaczna i treściwa, choć bez dodatku mięsa. Kolorwo i smacznie.
Zupa z bobem
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- 2 szklanki słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 200 g ugotowanego i obranego bobu
- 3 czerwone papryki pokrojone w paski
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 400 f pomidorów pelati
- ¾ łyżeczki soli
- słodka papryka
- kmin rzymski
- kurkuma
Instrukcje
- W dużym garnku rozgrzac olej. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut
- Dodać grzyby, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, około 3 minut. Dodać czosnek; gotować około 1 minuty. Dodać bulion, słodkie ziemniaki, dynię, paprykę i pomidory. Przyprawiać do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut.
- Pod koniec dodac ugotowany bób. Podawac z kleksem smietany
Słowo kluczowe Królik dba o linię, szybki obiad, zupy