Zupa wołowa z kaszą pęczak i mixem fasoli. Jedna z lepszych zup, jakie jadłam ostatnimi czasy. Gęsta, sycąca, mocno przyprawiona zupa z wołowiną. Zupa z dodatkiem zdrowej kaszy i mieszanki fasoli. Idealna na zimne listopadowe dni. Rozgrzewająca i pyszna.
Zupa wołowa z kaszą pęczka i mixem fasoli
Składniki
Na zupę
- 500 gramów wołowiny bez kości na gulasz
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 marchew pokrojona w talarki
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czerwona papryka w proszku do smaku
- liśc laurowy
- kmin mielony dosmaku
- kurkuma smaku
- 300 gram ugotowanego mixu fasol czerwona, biała, czarna
- 1 1/2 kubka 375 ml ugotowanej kaszy pęczak
- 1 litr bulionu wołowego
- 3 łyżki pasty tagine
Instrukcje
- Wołownie wymieszać z czosnkiem, sola, pieprzem, czerwona papryka, kminem mielonym, kurkuma. Na rozgrzanej patelni, na oliwie podsmażyć z każdej strony mięso. Dorzucić cebulę. Dusic przez 1 godzinę na wolnym ogniu.Następnie dodać bulion wołowy, mix fasol i paste tagine. Gotować razem przez kolejne 15 min.Pod koniec dodać ugotowaną kasze pęczak. Gotować razem tak długo żeby zupa była dość gęsta