Szukaj
Close this search box.

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą

Składniki
  

  • Kilkanaście sztuk zielonych
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Pietruszka świeża
  • Zielona fasola soi
  • 200 g śmietany 18%
  • ser feta

Instrukcje
 

  • W garnku na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 – 4  przekrojone na pol ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Do ziemniaków wlać  gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Odłamać twarde i jasne końce szparagów. Łodygi opłukać,  główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
  • Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z feta, zielona fasola soi ,szczypiorkiem pietruszka

 

P1017661.JPG

P1017656.JPG

P1017645.JPG

źródło inspiracji

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube