Zupa szparagowa z białą fasolą. Tak jeszcze w ramach wykorzystywania puszków kupowanych na koniec świata i ukrywanie się pod ziemią powstała zupa szparagowa z dodatkiem białej fasoli, pieczarek i ziemniaków. Zupka w gustach Królisia ( doświadczalnego ) bo jest tu multum warzywków i zero mięska. Brzmi prawie idealnie, ale Konefka siła nieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle…i tu mamy szatański śmiech Konefki. Ale o tych warzywkach podsmażonych na masle to cicho sza, bo Królik zejdzie na zawał. Nie tyle zabije go to masłeko i smażone, co sama wiadomość o smażeniu. Królis już tak ma. Żre czasem w obiadach przemycane rzeczy i menda dalej żyje i ma sie dobrze, ale weż mu delikatnie wspomnij, ze było smażone lub że jest mięsko i od razu osuwa się na podłogę w stanie przedzawałowym. Potem takiego Królisia trza reanimować i robić usta usta,a tego Konefka nie chce, więc w trosce o Konefkę o smażonym nie wspominamy. A w sumie…można tezprzy reanimacji sprać Królika po pysku, żeby go ocucić więc po przemyśleniu zysków i strat mozecie mu coś tam szepnąć. Bezkarne pranie Królika w pysk zawsze mile widziane
Zupa szparagowa z białą fasolą
Składniki
Zupa szparagowa
- 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki
- 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w półksiężyce
- 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce
- 1 średni por pokrojony w plasterki
- 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół majeranek, tymianek, oregano, bazylia
- 1500 ml bulionu warzywnego
Zasmażka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Instrukcje
Zupa szparagowa
- W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki i smażyć razem kolejne 3 minuty. Przesmażone warzywa zalać bulionem i gotować ok 10 min. Po tym czasie dodac szparagi i gotować kolejne 5 minut. Pod koniec dodać fasolę odsączoną z wody i gotować do 10 min. Po tym czasie zrobić zasmażkę.
Zasmażka
- Na patelni umieścić masło i je roztopić. Dodać mąkę i smażyć do zrumienienia, cały czas mieszając, żeby nie przypalić. Na koniec do zupy dodać zasmażkę