Pyszna i pełna aromatu zupa. Dobrze przyprawiona. Wykończona kwaśną śmietaną. Podana ze smażonymi ziemniakami. Jedna z lepszych jakie ostatnio jadłam. I ten grzybowy zapach.
Zupa pieczarkowa
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
- 2 marchewki pokroić w plasterki
- 1 korzeń pasternaku pokrojonego w plasterki
- 1/2 pora w plasterkach
- 1 łodyga selera pokrojonego w plastry
- 700 g pokrojonych grzybów kasztanowych
- 400 g małych ziemniaków
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 250 ml kwaśnej śmietany
- Olej
Instrukcje
- Wszystkie warzywa (marchewka, pietruszka, pory, seler) smażyć na oleju. Zalać bulionem warzywnym (ok. 2-3 litry). Na osobnej patelni usmażyć grzyby na złoty kolor. Dodać do bulionu. Umieścić liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 25-30 minut.
- W międzyczasie ugotować małe ziemniaki, pokroić w plastry i usmażyć.
- Gdy warzywa będą miękkie w zupie, dodać ziemniaki. Wymieszać i po 10 minutach wyłączyć zupę. Udekorować kleksem śmietany.
Słowo kluczowe grzyby, pieczarki, zupy