Uwielbiam zupy. Najbardziej te nafaszerowane warzywami. Gęste, sycące dobrze doprawione. I taka właśnie jest ta zupa. Samo dobro.
Zupa minestrone
Ingredients
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki rozgniecionego czosnku
- 2 łodygi pokrojonego w kostkę selera
- 1 duża pokrojona w kostkę marchewka
- 200 gram fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 800 gram pomidorów z puszki
- 400 rozgniecionych świeżych pomidorów
- 6 filiżanek rosołu z kury
- 400 gram czerwonej fasoli z puszki
- 1 szklanka makaronu
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
Instructions
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić około 4 minut. Dodać czosnek. Dodać seler i marchewkę. Gotować, aż zaczną mięknąć, około 5 minut. Dorzucić fasolę szparagową, suszone oregano i bazylię. Dorzucić sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze 3 minuty.
- Dodać pomidory z puszki, następnie świeże .Wlać bulion z kurczaka do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować 10 minut. Wymieszać z czerwoną fasolą i makaronem. Gotować, aż makaron i warzywa będą miękkie, około 10 minut. Doprawić solą.
- Wlać do miski i posypać parmezanem ( niekoniecznie ). U mnie bez parmezanu