Szukaj
Close this search box.

Zupa krem z buraka/Beetroot cream soup

Zupa krem z buraka. Pyszna, zdrowa zupa krem z buraka. Dodatkowym atutem jest ten obłędny, głęboki kolor. Dla podkreślenia smaku kozi ser. U mnie również dodatek jajka. Jak ktoś chce mniej kalorycznie, to proponuję podać z samym jajkiem.

Zupa krem z buraka

Ingredients
  

  • 500 g czerwonych buraków
  • 3 średnie marchewki
  • Mały pęczek tymianku
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • garśc pokruszonych pistacji
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cytryny

Instructions
 

  • Obrane buraki i marchew wymieszać z oliwą, pieprzem, ½ pęczka tymianku i wstawić w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.
  • Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać cytrynę i gotować jeszcze kilka minut.
  • Zmiksować blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę.
  • Podawać z kozim serem wymieszanym z pokruszonymi pistacjami oraz gotowanym jajkiem.

 

Beetroot cream soup

 

  • 500 g of beetroots
  • 3 medium carrots
  • A small bunch of thyme
  • 100 g soft goat cheese
  • a handful of crushed pistachios
  • 750 ml vegetable stock
  • 1 teaspoon pepper
  • 3-4 tablespoons of olive oil
  • 1 teaspoon lemon
  1. Mix peeled beets and carrots with olive oil, pepper, ½ bunch of thyme and put in foil in the oven for about 2.5 hours at 100 degrees C.
  2. Transfer the vegetables to the pot and pour the broth. Boil for 10 minutes. Add lemon and cook for a few more minutes.
  3. Blend to a smooth or slightly lumpy mixture
  4. Serve with goat cheese mixed with crushed pistachios and boiled egg.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube