Zupa krem z buraka. Pyszna, zdrowa zupa krem z buraka. Dodatkowym atutem jest ten obłędny, głęboki kolor. Dla podkreślenia smaku kozi ser. U mnie również dodatek jajka. Jak ktoś chce mniej kalorycznie, to proponuję podać z samym jajkiem.
Zupa krem z buraka
Ingredients
- 500 g czerwonych buraków
- 3 średnie marchewki
- Mały pęczek tymianku
- 100 g miękkiego koziego sera
- garśc pokruszonych pistacji
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cytryny
Instructions
- Obrane buraki i marchew wymieszać z oliwą, pieprzem, ½ pęczka tymianku i wstawić w foli do piekarnika na około 2,5 godziny w temperaturze 100 stopni C.
- Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać cytrynę i gotować jeszcze kilka minut.
- Zmiksować blenderem na gładką lub delikatnie grudkowatą masę.
- Podawać z kozim serem wymieszanym z pokruszonymi pistacjami oraz gotowanym jajkiem.
Beetroot cream soup
- 500 g of beetroots
- 3 medium carrots
- A small bunch of thyme
- 100 g soft goat cheese
- a handful of crushed pistachios
- 750 ml vegetable stock
- 1 teaspoon pepper
- 3-4 tablespoons of olive oil
- 1 teaspoon lemon
- Mix peeled beets and carrots with olive oil, pepper, ½ bunch of thyme and put in foil in the oven for about 2.5 hours at 100 degrees C.
- Transfer the vegetables to the pot and pour the broth. Boil for 10 minutes. Add lemon and cook for a few more minutes.
- Blend to a smooth or slightly lumpy mixture
- Serve with goat cheese mixed with crushed pistachios and boiled egg.