Zupa krem z awokado i szparagów. Zdrowa zupa z awokado i szparagów. Zielona, sycąca z dodatkiem wina. Świetna na lekki, ale pożywny obiad.
Zupa krem z awokado i szparagów
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wina niekoniecznie
- 2 szklanki bulionu
- 2 dojrzałe awokado
- świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
- Na rozgrzanej patelni, na maśle udusić pora pokrojonego w plasterki.
- Szparagi opłukać i odciąć zgrubiałe końcówki. Ugotować na parze przez przez dwie minuty.
- Następnie przekroić na połówki i włożyć razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószyć solą, dodać pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Dusić przez około 3- 5min.
- Wlać wino i odparować przez 2 minuty. Wlać wywar i gotować przez kilka minut, aż szparagi będą miękkie.
- Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z awokado, porem, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin.
- Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzać.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp