Króliś (doświadczalny) poleca: zupę jarzynową z marchewkowymi kluskami.
🥕W ramach czyszczenia lodówki w konefkowej kuchni powstała zupa jarzynowa z marchewkowymi kluskami. Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale czasem jak Konefka wpadnie do sklepu, to kupuje, jakby miałby być koniec świata czy inna katastrofa, która wymaga zrobienia zakupów dla całej armii wojska, przynajmniej na dwa miesiące albo jaki inny pieron.
🥕A to niby jedna marcheweczka, a to niby jeden porek, jedna pietruszka i nagle się okazuje, że na końcu jest „pińcset” z hakiem do zapłaty i Konefka wyglada jak ta matka polska z siatami po kostki, tylko ugilanego bombleka brakuje do dopełnienia obrazka i
trza zamówić tragarza, co te tony dla wojska do konefkowej kuchni zataszczy.
🥕Konefka ma zawsze ambitne plany, co to za uje, muje z tego zrobi, a potem staje się życie i mówi: a masz, zrobię Ci niespodziankę. Nadal Konefka preferuje niespodzianki od życia, nad te od Królisia (doświadczalnego). Z Królisiem (doświadczalnym) jest jak z poniedziałkiem, jak zaczął się dobrze, znaczy zuo pier…nie z znienacka. Króliś ma toćka w toćke tak samo. Ale my tu o zupie.
🥕Po czyszczeniu lodówki, powstała jarzynowa. Taki, wiecie śmietnik: marchew, fasola szparagowa, pieczarki, kalafior i do tego, żeby nie była sama woda, kluski i to nie byle jakie, tylko takie kluski łyżką kładzione. Ale tom razom nie takie zwykłe, ale zaczarowane, bo z marchewki. Powstała więc ulubiona królisiowa kategoria: danie wegetariańskie. Konefka też nie narzekała, bo było dużo tych warzywnych fafroclów plus kluseczki więc na luzie można się było najeść.
🥕Zresztą ostatnio dużo mięcha było i same jakieś treściwe żarcie, więc dla odmiany „letka” zupa była jak w mordę strzelił.
Zupa jarzynowa z marchewkowymi kluskami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na zupę
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w talarki
- 1/2 pora pokrojona w talarki
- 250 g fasolki szparagowej
- 250 g kalafiora
- 250 g małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- koperek lub natka pietruszki
Na marchewkowe kluski
- 500 gramów ugotowanej marchwii
- 1 jajko
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 /2 łyżeczki mixu słodka papryka gałka muszkatołowa, kmin rzymski
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 łyżka oleju potrzebna do gotowania zeby kluski się ze sobą nie sklejały
Dodatkowo
- płatki parmezanu opcjonalnie
Instructions
Na zupę
- W szerokim większym garnku na maśle i oliwie zeszklić pora. Dodać marchewkę oraz pietruszkę i mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać pieczarki i przesmażyć z pozostałymi warzywami
- Dodać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Dodać przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekany koperek
- Zupę odstawić z ognia i zaprawić śmietaną (najpierw wymieszać ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelać do garnka z zupą i wymieszać). Podawać z marchewkowymi kluskami i płatkami parmezanu
Na marchewkowe kluski
- Marchew umiescić w blenderze i zmiksować na puree. W trakcie miksowania dodać jedno jajko i jeszcze chwilę blendować. Przełożyć do większego pojemnika, dodać czosnek i przyprawy oraz szczyptę soli. Wsypać makę i dobrze wyrobić. Kluski gotować wrzucając na wrzątek z olejem. Kluski gotowac tak jak te łyżka kladzione. Gotowac ze 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyzką cedzakową i odkładać na talerz
Keyword fasola szparagowa, kalafior, marchew, pieczarki, szybki obiad, wegetariańskie, zupa, zupy
Vegetable soup with carrot dumplings
Ingredients
For the soup
- 2 carrots cut into slices
- 1 parsley cut into slices
- 1/2 leek cut into slices
- 250 g of green beans
- 250 g of cauliflower
- 250 g of small mushrooms
- 2 tablespoons of butter
- 1/2 tablespoon of extra virgin olive oil
- 1 and 1/2 liters of vegetable or chicken broth
- 1/3 cup of sour cream
- bunch of dill or parsley
For the carrot dumplings
- 500 grams of cooked carrots
- 1 egg
- 150 grams of plain flour
- 1/2 teaspoon mix sweet pepper nutmeg, cumin
- 2 cloves of garlic finely chopped
- 1 tablespoon of oil needed for cooking to prevent the dumplings from sticking together
Additionally
- Parmesan flakes optional
Instructions
For the soup
- Simmer the leek in a large pot with butter and olive oil. Add the carrots and parsle.Fry and stir for about 3 minutes. Add the mushrooms and fry with the remaining vegetables
- Add hot stock and bring to a boil. Cook covered for about 5 minutes.
- Add the beans and cauliflower florets. Season with salt and freshly ground pepper.
- Cook, covered, for about 15 minutes, until the vegetables are tender. Finally, add the chopped dill
- Put the soup aside from the heat and mix with cream. Serve with carrot dumplings and parmesan flakes
For the carrot dumplings
- Place the carrots in a blender and mush them. While mixing, add one egg and blend for a while. Transfer to a larger container, add garlic, spices and a pinch of salt. Add the flour and knead it well. Boil the dumplings by adding them to boiling water with oil. Cook the as if they were put on a spoon. Cook for 3 minutes after rising to the surface. Remove from water and put on a plate