Zupa gulaszowa to pomysł na danie jednogarnkowe. Króliś ( doświadczalny ) jak wiadomo już wszystkim wielkim amatorem mięcha to nie jest, ale kto by się codziennie fochami Królisia przejmował. Czasem Konefka też musi coś zjeść i wtedy mówicie Królisiowi, żeby się ze swoim fochem bujał. Jak nadal będzie fikał, stosujecie szantażyk emocjonalny, że jak nie chce, to niech zdycha z głodu albo je swoje ulubione sklepowe pierogi w wersji na wypasie z ketchupem. Przy takim szantażyku, Króliś się szybko opamięta i będzie Was błagał, żeby dostąpić zaszczytu zjedzenia Waszej niepowtarzalnej zupy, A zapewniam jest o co błagać, bo mamy mięsa po kokardę, mamy pieczarki, paprykę i ziemniaki. Jest wszystkiego dużo. Zupa jest gęsta, dobrze przyprawiona i pikantna jak Wasze wyuzdane sny.
Zupa gulaszowa
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz u mnie ejst to kawałek uda wieprzowego bez kości pokrojonego w grubszą kostkę
- 1 puszka pomidorów pelati
- 200 g pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
- 2 łyżki oleju
- 1/ 2 pora pokrojone w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 400 g ziemniaków pokrojone w plasterki
- 3 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 pomarańczowa papryka
- sól pieprz
- 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
- tymianek
- kurkuma
Instrukcje
- W większym garnku rozgrzać olej i na nim podsmażyć mięso z każdej strony. Zrobić to w kilku turach, żeby mięso było podsmażone na złoto. W trakcie smażenia, mięso posypać przyprawami ( tymianek, kurkuma, czerwona papryka ). Pod koniec smażenia ostatniej części mięsa, dodać warzywa ( por, marchew, pietruszka ) Wymieszać, przesmażyć i dodać pozostałe, podsmażone mięso. Dodać czosnek. Następnie dodac pieczarki. Doprawicdo smaku solą, pieprzem i w razie konieczności dodać więcej przypraw. Wrzucić paprykę. Dodać wodę lub bulion, tak żeby przykryć mięso i warzywa. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Następnie dodać ziemniaki. Po kilku minutach wrzucić pomidory z puszki. Pod koniec dodać wędzoną paprykę. Wymieszać i gotować do miękkości ziemniaków.Podawać według uznania. Można podawać z kwaśną śmietaną lub pokruszoną fetą.