Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem. Intensywnie pachnąca czosnkiem zupa , w której króluje fasolka szparagowa i cukinią. Podawana z piersią z kury, serem feta, ugotowaną fasolką szparagową i pokruszonymi pistacjami.
Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem
Składniki
Na zupę
- Por 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Fasolka szparagowa 350 g
- Cukinia 2 szt. 500 g
- Ziemniaki 600 g
- Śmietana 18 proc. 100 g
- Olej 2 łyżki
- bulion 2 litry
- Natka 1 łyżeczka posiekanej
- Sól i Pieprz
Dodatkowo
- garść ugotowanej zielonej fasoli szparagowej
- garść ugotowanego brokuła
- pokruszone pistacje
- ser feta do posypania
Na pierś z kurczaka :
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Instrukcje
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na zupę
- Pora i czosnek pokroic w plasterki. Cukinie pokroic na grube, obrane ziemniaki w kostkę.
- W garnku rozgrzać łyżkę oleju, udusic na niej pora, dodac czosnek i ziemniaki, smażyc razem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, dodać cukinię, smaż jeszcze kilka minut i dodac bulion.
- Gotować przez 15 minut, wrzucić fasolkę, gotować do miękkości. Umieścic blenerze i dodać śmietanę i zmiksować.
- Podawać z ugotowaną fasolą szparagową, brokułem, pokruszonymi pistacjami i fetą
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp